Članak

Postupak protiv Bunoze neće biti razdvojen

29. Decembra 2015.00:00
Sudsko vijeće odbilo je prijedlog Odbrane za razdvajanje postupka protiv Mirka Bunoze u odnosu na optužene Edhema Godinjaka i Medarisa Šarića, kojima se sudi za zločine počinjene na području Trnova.

This post is also available in: English

Ovakvu odluku Sudsko vijeće je donijelo nakon zaključka neuropsihijatrice Zorice Lazarević da optuženi Bunoza ne boluje od epilepsije.

Lazarević je zaključak izvela pregledom Bunozine medicinske dokumentacije koja se odnosi na period od 2001. do sredine decembra ove godine.

Branilac Midhat Kočo prigovorio je zaključku, rekavši kako nije potpun, te da će dostaviti dokumentaciju do 2001. godine koja, kako je rekao, jasno pokazuje da Bunoza boluje od epilepsije.

Upitana da li je nalaz iz 2008. godine, jedini u kojem je konstatovana epilepsija, falsifikat, Lazarević je odgovorila: “To je dokument koji ništa ne sadrži.”

Bunoza, Godinjak i Šarić su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Trnovo, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Dokument da Bunozina kćerka također boluje od epilepsije, prema vještakinji Lazarević, nije validan.

“Ja padam 45 godina, i kći moja je to naslijedila”, odgovorio je optuženi Bunoza i dodao kako se njegova kćerka od epilepsije liječila u Švicarskoj.

Lazarević je kazala kako se osoba poslije epileptičnog napada redovnim aktivnostima može vratiti nakon otprilike tri sata.

Ona je dodala kako bolesti poput posttraumatskog stresnog sindroma i depresije, koje su konstatovane kod Bunoze, nisu prepreka da prisustvuje ročištu u trajanju od nekoliko sati.

Suđenje se nastavlja 5. januara, kada će biti saslušani novi svjedoci Tužilaštva BiH.

Amer Jahić


This post is also available in: English