Članak

Gligoru Begoviću 13 godina za zločine u Batkoviću

11. Decembra 2015.00:00
Sud BiH osudio je Gligora Begovića na 13 godina zatvora za zločine počinjene 1992. nad civilima u zatočeničkom centru Batković kod Bijeljine.

This post is also available in: English

On je proglašen krivim za saučesništvo u ubistvu trojice civila, seksualnom zlostavljanju nekoliko osoba i premlaćivanju više zatočenika.

Sudsko vijeće je oslobodilo Begovića po sedam tačaka, uključujući saučesništvo u ubistvu dvije osobe. On je bio optužen po 25 tačaka, a Tužilaštvo je odustalo od dvije.

Sudsko vijeće je zaključilo da su iskazi svjedoka koji se odnose na osuđujući dio presude istiniti i vjerodostojni.

Minka Kreho, predsjedavajuća Vijeća, navela je da su svjedoci optuženog opisivali kao naročito okrutnog, da je najviše tukao – šakama, nogama obuvenim u čizme, kundakom puške, drvenim paklicama… Napomenula je da je jednom zatočeniku deset puta skočio na leđa, te da je s jednim igrao “ruski rulet”.

“Svi su oni, opisujući optuženog, rekli da je bio najkrvoločniji od svih stražara”, kazala je Kreho.

Ona je dodala da su od posljedica premlaćivanja u kojima je učestvovao Begović s drugim stražarima podlegli Zulfo Hadžiomerović, Ferid Zečević i Husein Čurtić.

Vijeće je utvrdilo da je Begović učestvovao u seksualnom zlostavljanju zatočenika na poljoprivrednom dobru, poznatijem kao čardak, udaljenom 300 metara od zatočeničkog centra Batković. Proglašen je krivim da je tjerao zatočenike na oralni seks.

Kreho je obrazložila da je Begović oslobođen pojedinih tačaka jer nisu saslušani oštećeni i nije bilo drugih potkrepljujućih dokaza. Za jednu tačku Vijeće nije moglo pokloniti vjeru svjedoku.

Od olakšavajućih okolnosti cijenjeno je da je u to vrijeme imao 19 godina, da nije ranije osuđivan i da je djelimično priznao krivicu. Među otežavajućim okolnostima Vijeće je uzelo u obzir bezobzirnost pri činjenju djela.

Begoviću, nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), produžene su mjere zabrane, a na izrečenu presudu dozvoljena je žalba.

Albina Sorguč


This post is also available in: English