Članak

Alibi za optuženog Bojadžića

3. Decembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Odbrane ustvrdio je da je Nihada Bojadžića krajem jula 1993. godine viđao u Sarajevu.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok S-1 je rekao da je 28. jula 1993. u Sarajevu razgovarao sa Nihadom Bojadžićem, koji je tada došao da nadređene informiše o dešavanjima na Igmanu.

Svjedok je precizirao da je vidio Bojadžića nakon pogibije komandanta Envera Šehovića. Šehović, tadašnji komandant Prve slavne motorizovane brigade, poginuo je 27. jula 1993. godine na Žuči.

“Bojadžić je dolazio u više navrata, podnosio je izvještaje komandantu korpusa (…) Bio je malo zapušten, imao je bradu, kosu dužu, mršaviji, visok”, prisjetio se S-1.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” ABiH, optužen je da je, između ostalog, u noćnim satima 28. jula 1993. godine iz Muzeja “Bitka na Neretvi” u Jablanici s jednim saborcem izveo dvije zatočenice hrvatske nacionalnosti, koje su potom silovali.

Tužilaštvo BiH tereti Bojadžića i za zločine počinjene u julu 1993. godine nad Hrvatima u Jablanici, uključujući i seksualno zlostavljanje muškaraca krajem istog mjeseca.

S-1 je kazao da je na “neki način bio nadređeni Bojadžiću” i da mu je od 21. februara 1996. do 14. oktobra 1997. davao ocjene “odličan”.

Na pitanje Optužbe da li je takve ocjene potpisivao u ratnom periodu, svjedok je rekao da misli da nije, istaknuvši da nije svako mogao doći na važnu funkciju u vojsci.

“Mi smo gradili sistem, postavljali smo kvalitetne ljude na dužnost jer smo htjeli da uspostavimo sistem i, hvala Bogu, uspjeli smo”, kazao je svjedok S-1.

Odbrana je uložila nekoliko materijalnih dokaza koji se odnose na kredibilitet i diskreditaciju svjedoka Optužbe, te odustala od saslušanja Sefera Halilovića, nekadašnjeg komandanta Armije BiH (ABiH).

Konstatovano je da je dokazni postupak okončan, a iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH zakazano je za 24. decembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English