Članak

Zatraženo vještačenje optuženog

1. Decembra 2015.00:00
Sud BiH naložio je vještačenje sposobnosti optuženog Mirka Bunoze, koji zbog zdravstvenih problema nije pristupio na suđenje za zločin počinjen u Trnovu.

This post is also available in: English

Mediha Pašić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da su zaprimili podnesak Odbrane optuženog Bunoze u kojem je navedeno da je imao epileptični napad, kao i prateću medicinsku dokumentaciju.

Pašić je napomenula da Sud nema medicinski verificirano da je Bunoza zaista imao napad, naglasivši da je dostavljena medicinska dokumentacija iz 2008. godine.

“Ovim optuženi izbjegava poziv Suda”, rekla je Pašić i dodala da će naredni put biti priveden putem Sudske policije.

Dok se Tužilaštvo BiH složilo sa sudskim prijedlogom, Odbrana je kazala da imaju dobar razlog da traže izuzeće jer prejudiciraju. Branilac Midhat Kočo je rekao da je Bunoza nekoliko puta dolazio na suđenje sav iscrpljen.

Za zločine počinjene na području Trnova, zajedno s Bunozom sudi se Edhemu Godinjaku i Medarisu Šariću. Optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Trnovo, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Odbrane Godinjaka i Šarića su predložile da se postupak protiv Bunoze razdvoji u odnosu na njihove branjenike, istaknuvši da “oni imaju pravo na brzo suđenje” te ukazavši, između ostalog, da samo za izvođenje dokaza Tužilaštva trebaju još dvije godine.

Edina Rešidović, braniteljica prvooptuženog Godinjaka, pojasnila je da bi podržala vještačanje Bunoze, ali u nekom odvojenom postupku.

Vijeće je nakon kraće pauze odlučilo da će prije odluke o razdvajanju postupka vještak neuropsihijatar izvršiti neposredni pregled optuženog i dati nalaz i mišljenje.

Suđenje će se nastaviti 15. decembra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English