Članak

Mentalni sklop optuženog

27. Oktobra 2015.00:00
Od Apelacionog vijeća Suda BiH zatraženo je da se ukine oslobađajući dio presude kojom je Josip Tolić osuđen na deset godina zatvora zbog zločina počinjenih u Bosanskom Brodu i Odžaku te proglasi krivim, dok Odbrana smatra da njihov branjenik treba biti oslobođen ili osuđen na blažu kaznu.

This post is also available in: English

“Od ukupno 12 tačaka optužnice, Tolić je osuđen po pet. Odbrana smatra da je i za tih pet radnji prestrogo kažnjen”, rekao je branilac Rifat Konjić, zatraživši ukidanje prvostepene presude i obnovu suđenja.

U žalbi, koju tužilac Milorad Barašin u sudnici nije detaljno obrazlagao, Tužilaštvo BiH zatražilo je da se presuda ukine u oslobađajućem dijelu, kako bi se postupak obnovio i Tolić proglasio krivim.

Prvostepenom presudom Tolić je proglašen krivim za nečovječno postupanje i premlaćivanje srpskih civila zatvorenih u školama u Bosanskom Brodu i Odžaku od maja do novembra 1992. godine. Utvrđeno je da su od posljedica premlaćivanja preminuli Rade Tomanović i Mirko Pajić.

Prema presudi, optuženi je s drugim pripadnicima 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) učestvovao u odvođenju žena srpske nacionalnosti, od kojih je jedna silovana, iz prostorija građevinskog materijala u Bosanskom Brodu, kao i da je zatvorenike odvodio na prinudne radove, gdje su mnogi izgubili život.

Tolić je oslobođen optužbi za mučenje, premlaćivanje, ubistva, pljačkanje te seksualno maltretiranje.

Obrazlažući podnesenu žalbu, Odbrana je istakla kako u presudi Suda BiH nije dovoljno jasno zbog čega su iskazi pojedinih svjedoka cijenjeni, iako su se njihove izjave na glavnom pretresu razlikovale od onih koje su svjedoci ranije davali policijskim i istražnim organima.

“Zajednički imenitelj svjedoka, na kojima se presuda zasniva, jeste dodavanje imena Josip Tolić u događaje o kojima su ranije govorili… Govorim o iskazima datim još 1993. ili 1995. godine. Logično je da se cijene iskazi dati samo par godina nakon događaja, jer ih se svjedok tada najbolje sjeća”, kazao je Konjić.

Barašin se nije složio u pogledu razlika u iskazima svjedoka.

“Ne znači da se svjedok u 2015. godini neće sjetiti odlučnih činjenica. Bitno je i ko saslušava svjedoka”, istakao je tužilac.

Apelacionom vijeću obratio se i optuženi, rekavši da nikada nije učestvovao ni u jednom ubistvu.

“Kunem se da nisam učestvovao u prebijanju i ubistvu Radeta Tomanovića i Mirka Pajića… Moj mentalni sklop i životopis nije takav da bih to mogao nekome učiniti”, kazao je Tolić.

Njegova Odbrana je također zatražila da Apelaciono vijeće razmotri rješenje po kojem se Tolić nalazi u pritvoru od 2013. godine, predloživši da se optuženi brani sa slobode.

Odluku o iznesenim žalbama Vijeće će donijeti naknadno.

Povezani članci

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English