Članak

Suđenje Đojiću ponovo odgođeno

3. Jula 2015.00:00
Suđenje za zločin počinjen u Odžaku odgođeno je zbog nedolaska sudskog vještaka Abdulaha Kučukalića.

This post is also available in: English

Bilo je planirano da vještak Abdualh Kučukalić na današnjem ročištu prezentuje nalaz i mišljenje sposobnosti optuženog Joze Đojića da prati sudski postupak.
Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da su pred samo ročište dobili informaciju da je Kučukalić van Sarajeva.
“Kučukalić je službeno spriječen da dođe i nema ga u Sarajevu”, objasnio je predsjedavajući.
Tužilaštvo BiH tereti Jozu Đojića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za silovanje i seksualno zlostavljanje na području Odžaka 1992. godine.
Kako se navodi u optužnici, Đojić je u julu 1992., naoružan i sa još nekoliko pripadnika HVO-a, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje jedne ženske osobe na izrazito ponižavajući način, prijeteći joj da će u slučaju otpora zaklati njenog šestomjesečnog sina.
Posljednje ročište u ovom predmetu održano je 19. marta, kada je, na zahtjev Odbrane, vještak neuropsihijatar Muhamed Ahmić iznio nalaz da Đojić nije sposoban da učestvuje u krivičnom postupku.
Sudsko vijeće je prihvatilo zahtjev Tužilaštva da se obavi timsko vještačenje optuženog, ali njihov nalaz do danas nije iznesen.
Naredno ročište zakazano je za 10. juli.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English