Više osoba sa imenom Mato

1. Jula 2015.00:00
Mato Čondrić, optužen za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, izjavio je da je tek na suđenju čuo za žensku osobu koju je, prema optužnici, seksualno zlostavljao.

Svjedočeći u svoju korist, Čondrić je rekao da je vojni policajac Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Bosanskom Brodu postao u aprilu 1992. i da je bio raspoređen na punktu između Bosanskog i Slavonskog Broda, te da je išao i na borbene položaje.

Dodao je da je krajem juna ili početkom jula 1992. sjedište vojne policije premješteno iz stare policijske zgrade na stadion Fudbalskog kluba “Polet” u Bosanskom Brodu. Optuženi je rekao da je bio ranjen 27. jula 1992. godine, te da je narednih desetak dana bio na bolovanju.

“Bio sam u Slavonskom Brodu kod sestre”, rekao je optuženi.

Čondrić je optužen krajem jula ili početkom augusta da je 1992. na stadionu kluba “Polet” omogućio dvojici neidentifikovanih pripadnika HVO-a da siluju žensku osobu, čije je svjedočenje bilo zatvoreno za javnost.

Nakon što su je pripadnici HVO-a silovali, i sam ju je seksualno zlostavljao na ponižavajući način, navedeno je u optužnici.

Čondrić je rekao da je u vojnoj policiji bilo više osoba po imenu Mato, te da je poznavao i osobe sa takvim imenom koje nisu bile u vojnoj policiji.

Negirao je da je u staroj policijskoj zgradi zlostavljao Marka Mitrića, koji iz zdravstvenih razloga nije mogao svjedočiti. U svjedočenju se prisjetio da je u prostoriji stare policijske zgrade vidio Mitrića kako sjedi na stolici i drži ruke između nogu, a ispred njega je stajao jedan pripadnik vojne policije.

U jednom od pročitanih iskaza Mitrić je izjavio da ga je Čondrić udarao šakama, nogama i lopatom. Tužilac je pročitao i izjavu Mitrića iz novembra 1994. godine, u kojoj nije naveo da ga je Čondrić udarao.

Nakon svjedočenja je branilac Davor Šilić u sudski spis uvrstio dokumentaciju o ranjavanju Čondrića 27. jula 1992. godine.

Na suđenju je kao dodatni svjedok Tužilaštva BiH saslušan Šaban Šehagić, koji je radio u dežurnoj službi vojne policije na stadionu. Prisjetio se da je čuo vrisku iz prostorija u kojoj su bile zatvorene žene.

“Mogao sam pretpostaviti ili da ih tuku ili da ih siluju”, rekao je on i dodao kako su ključevi od prostorija u kojima su bili zatvorenici imali komandant vojne policije i njegovi najbliži.

Šehagić je kazao da je čuo kako su žene izvođene i “odvođene na nekoliko mjesta, vjerovatno radi silovanja”.

Svjedok je rekao da je vidio Čondrića kako sam ide do prostorija u kojima su bili zatvorenici, ali da nije vidio da je nekog zlostavljao ni “izvodio i dovodio”. To je izjavio nakon što mu je tužilac predočio iskaz iz istrage.

Saslušanjem ovog svjedoka je završen dokazni postupak. Završnu riječ će Tužilaštvo BiH iznijeti 15. jula.

    Amer Jahić