Članak

Masnice na licima zatvorenika

10. Juna 2015.00:00
U nastavku suđenja Mati Čondriću za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je na licima zatvorenika u Fudbalskom klubu “Polet” viđao masnice.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok MC-1 je kazao da je od maja 1992. godine bio pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koja je bila smještena u prostorijama Fudbalskog kluba “Polet” u Bosanskom Brodu.
Prema njegovom svjedočenju, u svlačionicama nekadašnjeg fudbalskog kluba bile su dvije prostorije u kojima je bilo zatvorenih muškaraca i žena.
“Žene su bile uvijek zaključane i ja nisam imao priliku da idem u tu prostoriju. Tamo gdje su bili muškarci ulazio sam nekoliko puta, i to kad bi mi zapalo da im donesem hranu”, objasnio je MC-1.
On je dodao kako je imao saznanja da su neki muški zatvorenici odvođeni na saslušavanje u komandu Vojne policije, ali da on to lično nije nikada vidio niti je prisustvovao ispitivanjima. “Ono što sam ja mogao da vidim jeste da su neki zatvorenici imali masnice na licu, i to je jedino čega se sjećam”, kazao je svjedok.
MC-1 je rekao da optuženog Čondrića poznaje iz Vojne policije, te da ga je viđao na punktu, koji se nalazio na mostu u Bosanskom Brodu, kao i prilikom primopredaje smjene.
Čondrić je optužen da je, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, u prostorijama stare zgrade policije u Bosanskom Brodu zlostavljao jednu osobu, te da je, sa još jednim pripadnikom HVO-a, u zatvoru smještenom u skladištu Robne kuće “Beograd” udarao jednu osobu.
Optužen je i da je krajem jula ili početkom augusta 1992. u kotlovnici stadiona Fudbalskog kluba “Polet” u Bosanskom Brodu omogućio dvojici pripadnika HVO-a da siluju jednu osobu.
Na ovom ročištu je u korist Odbrane svjedočio doktor Ćazim Karušić, koji je potvrdio da je 27. jula 1992. godine sačinio medicinski nalaz u kojem se navodi da je pacijent, čije ime nije pročitano u sudnici, imao povredu pršljenove kosti, te da mu je savjetovano da miruje i uzima analgetike.
Kako je rekao Karušić, u pitanju je bila povreda koja je mogla da nastane udarcem.
“Na ovom nalazu vidim da u pitanju nije bila nikakva otvorena rana niti bilo kakav prelom. Iako se ovog pacijenta sad ne sjećam, sigurno je da u pitanju nije bilo nikakvo ranjavanje, jer bi medicinski nalazi bili drugačiji od ovoga što ovdje piše”, objasnio je Karušić.
Suđenje se nastavlja 1. jula, kada će u svojstvu svjedoka iskaz dati i optuženi Mato Čondrić.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English