Članak

Bez imena Jovanovića

17. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Čajniča, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da mu je komšija ispričao da su ga iz kuće odveli Jovanovići.

This post is also available in: English

Svjedok Ibrahim Popović je kazao da je 1992. godine, kada se vraćao u svoje selo Popovići, sreo Mevludina Medoševića, koji je bio krvav i sa posjekotinom.

“Pitao sam ga: ‘Medoševiću, odakle ti’, a on mi je kazao da su ga ‘ubili’ komšije Jovanovići… On je imao civilno odjelo, sve je krvarilo”, ispričao je Popović i dodao da ne poznaje Jovanoviće i da mu Medošević nije spominjao njihova imena.

Popović je rekao da mu je Medošević tom prilikom ispričao da su Jovanovići od njih tražili naoružanje i poveli ih putem. Nakon izvjesnog vremena, kako mu je kazao Medošević, začuo je pucnjavu, a zatim pao i prevrtao se po livadi do rijeke.

“On je rekao da mu je porodica tu ostala i da ne zna u koga su pucali”, posvjedočio je Popović, dodavši da mu Medošević o tome više ništa nije govorio.

Svjedok je također kazao da poznaje Aišu Popović, za koju je rekao da je ubijena u svojoj kući i da je od njenog sina saznao da su je ubili Jovanovići.

Milosav, Marijan i Slavko Jovanović su optuženi da su u julu 1992. u selu Medoševići ubili pet civila bošnjačke nacionalnosti. Dva civila ubijena su iz vatrenog oružja, a jedan udarcima u grudni koš. Optuženi su potom u kući usmrtili djecu, koju su prethodno zaključali, a kuća se nakon toga zapalila.

Njih trojica su sa Stevom Jovanovićem optuženi i da su 4. juna 1992. u selu Bučkovići ubili jednu osobu. Prema optužnici, svi su bili pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Drugi svjedok, Rade Tupeša, koji je od maja 1992. godine bio sa Jovanovićima u jednici, ispričao je da je “iz priča” saznao za stradanje porodice Medošević.

“Čuo sam da su ubijeni, tu nisam bio… Kao, da su ih ubili Jovanovići i ne znam o kojim Jovanovićima se radi”, izjavio je Tupeša.

Čedo Jovanović, treći svjedok, rekao je da ne zna šta se desilo sa porodicom Medošević, ali kako je jednom prilikom, kada je dolazio kod roditelja, vidio da su njihova kuća i štala zapaljene.

Suđenje će se nastaviti 8. maja.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English