Članak

Zatražen prekid postupka protiv Hodžića

6. Aprila 2015.00:00
U završnoj riječi na suđenju za zločine u Trusini, Odbrana je zatražila da se postupak protiv optuženog Nedžada Hodžića prekine zbog njegove duševne bolesti.

This post is also available in: English

“Nije bilo zakonskog osnova za vođenje postupka”, kazao je Midhat Kočo, branilac optuženog Hodžića, nekadašnjeg vojnika odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH).
Postupak protiv Hodžića, kako je rekao branilac, počinje njegovim hapšenjem u septembru 2009. godine. U to vrijeme, dodao je Kočo, pojavila se sumnja da on nije sposoban pratiti suđenje, nakon čega je više puta vještačen.
Krajem 2009. godine, kako je kazao Kočo, vještaci su zaključili da optuženi ispoljava duševni poremećaj i da je privremeno nesposoban da učestvuje u postupku. Prema riječima branioca, vještaci su predložili da se Hodžić pošalje na psihijatriju pola godine, te da se nakon toga ponovo vještači.
“To nikada nije urađeno”, dodao je branilac.
Kočo je pojasnio da su Hodžićevi zdravstveni problemi počeli nakon što je 1995. godine ranjen u glavu, te da je povreda mozga ostavila trajne posljedice.
Hodžić je optužen da je u Trusini 16. aprila 1993. učestvovao u strijeljanju šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali.
Sudi mu se zajedno s Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Nihadom Bojadžićem, također bivšim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadom Hakalovićem, nekadašnjim pripadnikom brigade “Neretvica” ABiH.
Za vrijeme suđenja, koje je počelo u drugoj polovini 2010. godine, Hodžić je, kako je istakao branilac, napuštao dugotrajna suđenja, a Sudsko vijeće je konstatovalo da to samovoljno radi.
Branilac je izrazio sumnju da se radilo o samovolji i napomenuo da je neuropsihijatar Abdulah Kučukalić rekao da Hodžić nije mogao pratiti suđenje.
Govoreći o dokazima Tužilaštva BiH, Kočo je kazao da su nepouzdani i da nisu ni na nivou indicija. Dodao je da je nesporno da je optuženi bio u Trusini, ali da je pušku ostavio dok je izvlačio pogođenog saborca.
Prema iskazima svjedoka, strijeljanje šestorice pripadnika HVO-a dogodilo se nakon ranjavanja ovog vojnika, koji je ubrzo podlegao.
Postupak protiv Hodžića u drugom predmetu, u kojem je optužen za zločine na Igmanu, privremeno je obustavljen.
Suđenje se nastavlja 20. aprila, kada će Bojadžićeva Odbrana početi sa iznošenjem završne riječi.

Amer Jahić


This post is also available in: English