Članak

Odgođeno izručenje Radomira Šušnjara

7. Januara 2015.00:00
Zbog neispunjenih uslova, Vijeće Žalbenog suda u Parizu (Cour d'Appel de Paris) nije donijelo odluku o izručenju Radomira Šušnjara, osumnjičenog da je 1992. učestvovao u ubistvima civila u Pionirskoj ulici u Višegradu.

This post is also available in: English

“Iako je bilo najavljeno da će danas biti donesena odluka o izručenju, to se nije desilo. Ja sam jako razočarana i ljuta jer su naše institucije zakazale”, rekla je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata”.

Ona je navela da je bosanskohercegovačkim vlasima dat novi rok, do 15. aprila ove godine, da se ispune svi zahtjevi.

Radomir Šušnjar zvani Lalco je osumnjičen da je sudjelovao u zatvaranju žrtava u kuću u Pionirskoj ulici u julu 1992. godine, te u kasnijem paljenju kuće. U tu kuću je u junu 1992. zatočeno više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada, među kojima je bilo i žena i djece, koji su potom zapaljeni, a u unutrašnjost kuće pucano je iz automatskog naoružanja.

Šušnjar je uhapšen u Francuskoj 4. aprila 2014. godine, kada je Tužilaštvo BiH najavilo njegovo “brzo izručenje”.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno kako je Šušnjar osumnjičen da je, zajedno s Milanom Lukićem i drugim osobama, učestvovao u ovom zločinu.

Haški tribunal je Milana Lukića osudio na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu, među kojima su i ubistva u Pionirskoj ulici, a Sredoja Lukića na 27 godina jer je “bitno pridonio lišavanju života osoba zaključanih u kući u Pionirskoj ulici”.

Džana Brkanić


This post is also available in: English