Članak

Zatražen pritvor za desetoricu osumnjičenih

17. Decembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora za deset osoba koje su osumnjičene da su tokom 1992. godine počinile zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području Zvornika.

This post is also available in: English

Pritvor je predložen za Gorana Maksimovića, Ljiljana Mitrovića, Radivoja Đorđića, Slavku Perića, Milu Vujevića, Vukašina Draškovića, Gojka Stevanovića, Cvjetka Popadića, Raju Lazarevića i Miću Manojlovića.

Tužilaštvo BiH je predložilo pritvor zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke, saučesnike i prikrivače, kao i zbog načina izvršenja krivičnog djela kojim je izazvana velika uznemirenost građana i javnosti.

Oni su osumnjičeni da su, kao visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura, planirali, rukovodili i nadzirali operacije i aktivnosti, te zajedno sa ostalim pripadnicima vojnih snaga 14. jula 1992. učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke nacionalnosti u selu Lokanj (općina Zvornik).

“Počinili su progon oko 120 civila, među kojima je bilo djece i žena. Nakon progona, žrtve su odvodili u kolonama na različite lokalitete i mjesta zatočenja, gdje su mučene i zlostavljane na različite načine. U više navrata, izdvajanja su vršili po grupama i masovno strijeljali. Ubijeno je više od 67 žrtava”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Odluku o prijedlogu Tužilaštva, Sud BiH će donijeti naknadno.

Albina Sorguč


This post is also available in: English