Članak

Završen dokazni postupak na suđenju za Dretelj

2. Decembra 2014.00:00
Saslušanjem dodatnog svjedoka Odbrane Srećka Hercega okončan je dokazni postupak na suđenju optuženima za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine.

This post is also available in: English

Srećko Bošnjak, bivši pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), rekao je da je od 1. jula do 15. septembra 1992. godine bio u kasarni Dretelj, ali da tu nije bio optuženi Srećko Herceg.

“On je bio u Starom Hardomilju, gdje je obučavao vojsku koja je pristizala a nije znala upotrebljavati oružje”, rekao je svjedok.

Dodao je i da nikada nije čuo da je optuženi tokom rata uradio nešto loše, te da ga poznaje kao mirnu osobu.

“Srećko je HOS napustio krajem jula i otišao u Hrvatsko vijeće obrane (HVO)”, kazao je Bošnjak.

Hercegu se sudi da je kao pripadnik HOS-a, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, 1992. godine počinio zločine nad srpskim zarobljenicima u Dretelju. Tužilaštvo BiH smatra da su svi učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je umrlo.

Prema optužnici, Zelenika je bio oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta, a Medić i Grubišić-Fejzić stražari.

Svjedok Bošnjak je rekao da su neki od komandanata u Dretelju bili Šime Martinović i Mirsad Zahirović, a da je kasnije na to mjesto došao i Buljubašić. Na pitanje optuženog Buljubašića da li su optuženi bili osnivači Dretelja, svjedok je odgovorio da nisu.

Dodao je kako optuženu Grubišić-Fejzić ne poznaje, te da nikada nije čuo da je zlostavljala ili maltretirala nekog od zatvorenika.

Svjedok je izjavio i da je on u HOS-u bio običan vojnik, te da je nekoliko dana po dolasku u Dretelj povrijedio ruku, nakon čega je oslobođen svih dužnosti.

Odbrana petooptužene je odustala od saslušanja dodatnog svjedoka Velje Golubovića, jer joj nije poznata njegova adresa, ali su uložili intervju koji je Golubović dao “Glasu Srpske”. Dodatni dokaz, dokument o postojanju jedinice “Poskok”, uložila je i Odbrana Ivana Medića.

Ulaganjem ovih dokaza, nakon dvije i po godine završen je dokazni postupak. 

Tužilaštvo će svoju završnu riječ iznijeti 23. decembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English