Članak

Moguća međunarodna potjernica za Đukićem

9. Oktobra 2014.00:00
U pripremi je međunarodna potjernica za Novakom Đukićem, osuđenim za zločine počinjene na Tuzlanskoj kapiji, saopćio je Sud BiH.

This post is also available in: English

Iz Suda BiH kažu da će potjernicu raspisati nakon što od Centra javne bezbjednosti Banja Luka i Grada Banja Luka dobiju određenu dokumentaciju za Đukića koji se trenutno nalazi u Srbiji. Ovu potjernicu, nakon što bude raspisana, dobit će Interpol Srbije.

Zbog državljanstva Srbije koje ima, Đukić ne može biti izručen u BiH, a kako je rekao njegov branilac Duško Tomić, on nema namjeru vratiti se u BiH. Međutim, kaznu može služiti u Srbiji, koja je sa BiH 2010. potpisala sporazum prema kojem se pravosnažno osuđenim osobama onemogućava izbjegavanje izdržavanja kazne.

“Nakon lociranja osuđenog, preduzet će se daljnje mjere za izvršenje kazne zatvora, što uključuje i mogućnost slanja molbe pravosuđu Republike Srbije za preuzimanje izvršenja kazne zatvora”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Đukić je osuđen da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Više artiljerijskih projektila pogodilo je centar grada zvani Kapija i usmrtilo 71 osobu.

Iz zatvora je pušten početkom ove godine nakon što je, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuta presuda kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora po Krivičnom zakonu BiH. Nakon toga, Sud BiH je primijenio blaži zakon, odnosno Krivični zakon bivše Jugoslavije, te mu kaznu smanjio za pet godina.

Amer Jahić


This post is also available in: English