Članak

Sud čeka Đukića do 22. septembra

4. Septembra 2014.00:00
Novak Đukić nije bio prisutan na rekonstrukciji zločina počinjenog na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine, koju je njegova Odbrana organizirala u Srbiji.

This post is also available in: English

“Do daljnjeg je Đukić na liječenju i nije bio prisutan na rekonstrukciji”, rekao je Duško Tomić, jedan od advokata u timu Odbrane Novaka Đukića u izjavi za BIRN – Justice report.

Đukića je u junu Sud BiH osudio na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenog na Tuzlanskoj kapiji, kada je ubijena 71 osoba. Đukić je u vrijeme izricanja presude bio na slobodi i, prema informacijama advokata, otišao je u Beograd na liječenje.

Prema riječima Tomića, rekonstrukcija je pokazala da je na Tuzlansku kapiju 25. maja 1995. godine moglo pasti “sve osim granate”.

Rezultate rekonstrukcije zločina na Kapiji, Odbrana Đukića planira dostaviti Sudu BiH, uz zahtjev za obnovu suđenja. Ranije je Sud BiH već odbio zahtjev za obnovu suđenja u vezi sa Đukićevom krivicom.

U Sudu BiH su rekli da Đukić 22. septembra treba da dođe na izdržavanje kazne u fočanski zatvor.

Advokat Tomić je kazao da Đukić još uvijek nije dobio dokumente u vezi sa javljanjem na izdržavanje kazne. Kada dobije dokument, tim Đukićeve Odbrane će zaključiti da li će on postupiti po tom zahtjevu.

U slučaju da se Đukić ne javi na izdržavanje kazne, Sud BiH će izdati naredbu za izdavanjem potjernice.

Đukić je osuđen da je, kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Više artiljerijskih projektila pogodilo je centar grada zvani Kapija i usmrtilo 71 osobu.

Za ovaj zločin, Sud BiH mu je izrekao maksimalnih 20 godina zatvora za zločine počinjene na Tuzlanskoj kapiji, primijenjujući blaži zakon – Krivični zakon bivše Jugoslavije.

Kazna mu je smanjena za pet godina u odnosu na presudu kojom je 2010. osuđen po Krivičnom zakonu BiH. U februaru ove godine, ukinuta mu je presuda i pušten je iz zatvora.

Ako se Đukić ne pojavi na izdržavanju kazne i bude raspisana potjernica, neće biti izručen BiH zbog posjedovanja državljanstva Srbije.

Međutim, on kaznu može služiti u Srbiji, koja je sa BiH 2010. potpisala sporazum prema kojem se pravosnažno osuđenim osobama onemogućava izbjegavanje izdržavanja kazne.

Amer Jahić


This post is also available in: English