Članak

Sjećanje na ubijene Prijedorčane

21. Augusta 2014.00:00
Bacanjem 200 bijelih ruža obilježeno je stradanje preko 150 prijedorskih civila koji su 21. augusta 1992. godine ubijeni na Korićanskim stijenama.

This post is also available in: English

Dževad Smajić, jedan od preživjelih iz konvoja koji je iz Prijedora prevozio nesrpsko stanovništvo ka Travniku, pozvao je pripadnike prijedorske policije koji su učestvovali u ubistvima da otvore dušu i ispričaju šta se tog 21. augusta dešavalo na Korićanskim stijenama.

Smajić se prisjetio kako je spletom okolnosti izbjegao strijeljanje iznad provalije duboke 300 metara.

“Sa autobusa i kamiona je skinuto oko 250 ljudi. I ja sam bio jedan od njih. Nakon toga su ponovo počeli da utovaraju ljude u autobuse, navodno za razmjenu. Mene je jedan policajac vratio u kamion i igrom slučaja sam ostao živ, a ostali nisu imali tu sreću”, rekao je Smajić.

Ovogodišnje sjećanje na žrtve zločina počinjenog na Korićanskim stijenama organizovao je Savez logoraša BiH, a po prvi put bio je postrojen i počasni vod Oružanih snaga BiH.

Prema riječima predsjednika Saveza logoraša Jasmina Meškovića, na ovaj način želi se dati poseban značaj žrtvama.

“Korićanske stijene jedno su od 657 mjesta gdje su vršeni zločini nad logorašima. U konkretnom slučaju, ovdje je dovedeno oko 200 logoraša, strijeljani su na najsvirepiji način, nad ponorom dubokim 300 metara. Ono što je najžalosnije, porodice žrtava još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima”, izjavio je Mešković.

Iako se vjeruje da je na Korićanskim stijenama ubijeno između 150 i 190 osoba, do sada je zvanično identifikovano 96 žrtava.

Haški tribunal i Sud BiH su za ubistva počinjena na Korićanskim stijenama osudili na višegodišnje zatvorske kazne 11 bivših prijedorskih policajaca.

Za daljnje procesuiranje ovog zločina neophodno je osigurati svjedoke, naglašava Sabahudin Garibović, predsjednik regionalnog saveza logoraša i jedan od preživjelih iz konvoja koji je išao ka Korićanskim stijenama.

“Nemamo dovoljno svjedoka i izjava za zločine koji su počinjeni ne samo ovdje na Korićanima nego bilo gdje na drugim mjestima. Apelujem na sve građane, evo reći ću općinu Prijedor, jer mislim da je to općina sa najviše počinjenih zločina. Molim sve građane koji nešto znaju da progovore da bi došli do optužnica”, kazao je Garibović.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English