Članak

Dokazi o vojnoj pripadnosti

27. Maja 2014.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Višegradu, uloženi su dodatni dokazi u vezi sa vojnom pripadnosti optuženih Predraga Milisavljevića i Ljubomira Tasića.

This post is also available in: English

Tužilac Dževad Muratbegović uložio je kao dodatni dokaz naredbu komande Druge podrinjske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) iz decembra 1992.godine, kojim, kako je rekao, želi dokazati da je optuženi Tasić bio komandant Druge čete u ovoj brigadi.

Istovremeno, Odbrana optuženog Tasića se izjasnila da želi uložiti isti dokaz, jer smatra da je Tasić u vrijeme konvoja kojim su prebacivani Bošnjaci iz Višegrada, 14. juna 1992. godine, bio obični vojnik, a ne komandir.

“Tasić nije imao rukovodnu funkciju. On je u decembru postavljen kao komandir, nekoliko mjeseci nakon konvoja”, kazala je braniteljica Mirsada Beganović Žutić.

Tužilaštvo BiH tereti Predraga Milisavljevića i Miloša Pantelića za učešće u ubistvima više desetina Bošnjaka kod jame Paklenik (općina Sokolac).

Njima dvojici, kao i Ljubomiru Tasiću, na teret je stavljeno i učešće u prisilnom preseljenju više od 500 civila bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada.

Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić su bili rezervni policajci u Višegradu, a Tasić pripadnik VRS-a.

Odbrana prvooptuženog Milisavljevića uložila je kao dodatni dokaz vojnu knjižicu optuženog, tvrdeći da je u suprotnosti sa tvrdnjama Tužilaštva.

“On je od 18. maja 1992. do 25. februara 1994. bio angažovan kao vojnik, a ne kao rezervni policajac, kako tvrdi Tužilaštvo”, rekao je branilac Dragiša Mihajlović.

Tužilac Muratbegović najavio je izmjenu optužnice u kojoj će precizirati činjenično stanje.

Suđenje se nastavlja 24. juna.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English