Članak

Tomić napustio odbranu Đukića zbog “pravnog nasilja”

21. Februara 2014.00:00
Odbrana Novaka Đukića, koji je pušten sa izdržavanja zatvorske kazne zbog pogrešne primjene zakona, zatražila je izuzeće Sudskog vijeća i predsjednice Suda BiH, zbog čega je odgođeno iznošenje žalbi.

This post is also available in: English

“Tražimo da bi bilo neophodno izuzeće ovog vijeća, pa i Meddžide Kreso, koja se već ranije odredila prema ovom predmetu”, kazao je Milorad Ivošević, Đukićev branilac.

Pred Vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH bilo je planirano da budu iznesene žalbe nakon što je Ustavni sud ukinuo presudu kojom je Đukić osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina u Tuzli, jer je utvrđeno da je u njegovom slučaju umjesto Krivičnog zakona BiH trebao biti primijenjen krivični zakon bivše Jugoslavije.

Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Više artiljerijskih projektila pogodilo je centar grada zvani Kapija i usmrtilo 71 osobu.

Duško Tomić, branilac optuženog Đukića, zatražio je od Sudskog vijeća da ukine prvostepenu presudu i provede dokazni postupak.

“Ako se Sud usmjeri samo na krivičnu sankciju, mi ćemo se usmjeriti na trećeg člana koji je tek stupio u ovo vijeće i nije upoznat s predmetom. Zbog proteka roka od četiri godine i novog člana, smatramo da se sve treba obnoviti i zato ova odbrana nije spremna za žalbe”, rekao je on.

Vijeću se obratio i optuženi, kazavši kako on želi dati doprinos da se zbog žrtava, porodica stradalih, ali i budućnosti BiH, utvrdi istina o događajima na tuzlanskoj Kapiji.

Sudsko vijeće je nakon kratkog vijećanja, saopćilo da neće odlučivati o krivici optuženog, već samo o krivičnopravnoj sankciji, te je odbilo prijedlog Odbane za odgađanje ročišta, nakon čega je glavni branilac Tomić napustio sudnicu.

“Ne želim dalje u ovom da učestvujem. Ovo je za mene pravno nasilje. Ne želim u ovom učestvovati, otkazujem punomoć i dozvolite mi da napustim sudnicu”, rekao je Tomić.

Đukić je kazao da mu je žao zbog advokata Tomića, koji je “četiri godine uložio u ovaj predmet” i “svoj život stavio na kocku”.

“Ja želim da ova zemlja krene sretnije. Ne želim slobodu sa oreolom krivice. Radite sa mnom šta hoćete, da li ću biti u zatvoru ili na slobodi, ne interesuje me. Vi ste na potezu, gospodo”, rekao je Đukić, s kojim su u sudnici nakon odlaska Tomića ostala još tri advokata.

Nakon što je branilac Ivošević zatražio izuzeće Vijeća i predsjednice Kreso, predsjedavajući Apelacionog vijeća Dragomir Vukoje je prekinuo ročište dok se na sjednici ne odluči o ovim zahtjevima.

Tužilaštvo BiH je na početku kazalo da ostaje kod žalbe koju je ranije iznijelo na prvostepenu presudu.

Ustavni sud je ranije usvojio apelacije 13 osuđenih za ratne zločine, zbog pogrešne primjene zakona. Postupci protiv ovih osoba su obnovljeni pred Sudom BiH, a u određenom broju slučajeva predmeti su okončani i izrečene manje zatvorske kazne u skladu s ranijim zakonom.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English