Članak

Hrkać uhapšen pa pušten

11. Decembra 2013.00:00
Ivan Hrkać zvani Čikota koji je na području Splita uhapšen zbog sumnje da je 1993. počinio zločine na području Širokog Brijega pušten je na slobodu.

This post is also available in: English

Hrvatski mediji javljaju da je Hrkać nakon hapšenja pušten na slobodu uz mjere zabrane. U Županijskom sudu u Splitu i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske nisu nam mogli potvrditi ove informacije, jer su službenici za informisanje bili odsutni.

Tužilaštvo BiH je saopćilo da je do hapšenja došlo nakon saradnje sa hrvatskim pravosuđem u sklopu protokola o saradnji u krivičnom gonjenju počnilaca ratnih zločina.

Hrkać, nekadašnji pripadnik Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osumnjičen je da je tukao, zlostavljao i tjerao na prisilne radove zarobljene pripadnike Armije BiH (ABiH), kao i da je ubio jednog zarobljenika. Sumnjiči se i za premlaćivanje, mučenje i zlostavljanje više osoba bošnjačke nacionalnosti.

Hrkać, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu, godinama se skrivao u Hrvatskoj.

“Tek nakon potpisivanja protokola o suradnji i ustupanja dokaza Tužiteljstva BiH kolegama u Hrvatskoj, omogućene su aktivnosti hrvatskog pravosuđa”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English