Članak

Svjedok potvrdio ubistvo komšije

21. Novembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Državnog suda je kazao da je optuženi Željko Jukić u ljeto 1993. godine ubio Uzeira Sabitovića.

This post is also available in: English

Svjedok Zejnil Grcić je ponovo pozvan pred Sud BiH kako bi odgovorio na pitanja Sudskog vijeća u vezi sa ubistvom Uzeira Sabitovića. 
U ljeto prošle godine, kao svjedok Državnog tužilaštva, Grcić je ispričao kako je nakon ulaska jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u selo Duge (općina Prozor) vidio da optuženi Željko Jukić ubija Uzeira Sabitovića, koji je pokušavao pobjeći.
Upitan od Suda zašto u iskazu datom 1995. godine nije govorio o imenu osobe koja je ubijena, svjedok je odgovorio da je “to sto posto bio Uzeir Sabitović, i sto posto je vidio da je to uradio Željko Jukić”.
Na pitanje Jasmine Kosović, predsjedavajuće Sudskog vijeća, da li su članovi porodice Sabitović vidjeli ubistvo, Grcić je najprije rekao kako niko drugi nije vidio ubistvo. Kasnije, na isti upit Darka Samardžića, člana Sudskog vijeća, Grcić je kazao da “ostavlja mogućnost da su članovi porodice Sabitović to vidjeli”. 
On je pojasnio kako su Galib i Sejo, sinovi Uzeira Sabitovića, zajedno s njim odvedeni u školu, te su dan kasnije pušteni kako bi pokopali oca.
Jukić je optužen da je, kao pripadnik brigade “Rama” HVO-a, od jula do kraja septembra 1993. vršio progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti u Prozoru. 
On se tereti za učešće u napadu na stanovništvo, ubistvo i prisilne nestanke. 
Grcić je također rekao kako, radi svoje sigurnosti, članovima porodice Sabitović nije govorio ko je osoba koja je ubila Uzeira Sabitovića.
Završna riječ Tužilaštva BiH će biti iznesena 12. decembra.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English