Članak

Alibi i diskreditacija

28. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u selu Čarakovo kod Prijedora, svjedokinja Odbrane Dragomira Soldata ispričala je kako je optuženi vozio na autobusku stanicu u Prijedoru kako bi otišla za Beograd.

This post is also available in: English

“On me vozio tri jutra i čekao je na stanici da dobijemo informaciju da li je slobodan koridor za prolaz. Tek četvrti dan sam uspjela otići”, rekla je Milka Papić, čiji je suprug u rodbinskim vezama sa optuženim.

Ona je dodala da je otputovala 24. jula 1992, a datum je zapamtila jer je tada rođendan njene kćerke. 

Prema optužnici, muškarci iz Čarakova su 23. jula 1992. odvedeni iz kuća i strijeljani ispred mjesene džamije. Za ovaj zločin, osim Soldatu, sudi se Zoranu Babiću i Velemiru Đuriću. 

Svjedokinja Papić je kazala da je Soldat četvrtog jutra bio zauzet, pa je na stanicu odvezao Radenko Šiljak, koji je takođe svjedočio o ovom događaju. 

“Soldat me pozvao uveče i zamolio me da je odvezem pošto on ima neke obaveze. Ogromna je gužva bila na stanici, pošto dva-tri dana nisu išli autobusi”, rekao je Šiljak, čija je sestra Soldatova supruga. 

Odbrana je kao svjedoke pozvala i bračni par Jukan, u namjeri da diskredituje svjedoka Tužilaštva Šefika Karupovića. 

“Mi dokazujemo da je Karupović Šefik lagao u sudnici. On za to ima imovinski interes”, obrazložio je branilac Savan Zec nakon što ga je predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović upozoravala da ne treba detaljno ispitivati svjedoke o prodaji Soldatove kuće u Zagrebu. 

Svjedoci Ajka i Hazim Jukan izjavili su da je Karupović na prevaru prodao Soldatovu kuću u Zagrebu.  

Oni su naveli da im je Soldat, kada je napuštao Zagreb krajem 1991, dao da koriste njegovu kuću, a kasnije je dao Karupoviću punomoć da je proda. 

“On je 1993. doveo neke kupce. Čuli smo se sa Dragom, i on nije ništa znao o tome, a nama je Karupović rekao da je Drago umro”, kazao je Hazim Jukan.

Svjedočeći u maju, Karupović je izjavio da je Soldat spasio iz Čarakova njega i njegovu porodicu, a da je kasnije, dok je bio zatočen u logoru Trnopolje, od Seada Sušića čuo da je u strijeljanju u Čarakovu učestvovao Čiča, za kojeg Karupović pretpostavlja da je Soldat. 

Ajka i Hazim Jukan su rekli da su Karupović i njegova porodica pričali kako im je Soldat pomogao i da nisu spominjali da je učestvovao u nekom zločinu.

Ajka Jukan se prisjetila da su 1992. u kuću u Zagrebu došle izbjeglice, Hrvati iz Prijedora, koje su poslali Soldat i njegova supruga i koji su takođe kazali da im je Soldat pomogao da izađu.

Suđenje se nastavlja 11. novembra.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English