Članak

Svjedok nije čuo za zločine u Prozoru

3. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Prozoru, svjedok Odbrane je rekao da nije znao da su Bošnjaci bili zatvoreni u Srednjoškolskom centru u Prozoru.

This post is also available in: English

Petar Kolakušić, bivši načelnik stožera brigade “Rama” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kazao je kako je čuo da su domobrani bili raspoređeni na osiguranju Srednjoškolskog centra.  

Odgovarajući na pitanje tužiteljice Sanje Jukić da li je znao da su u tom objektu bili zatvoreni Bošnjaci, svjedok je odgovorio da nije. Naveo je i kako nije čuo da je optuženi Željko Jukić počinio ratni zločin.

Jukić je optužen da je od jula do septembra 1993. godine, sa drugim pripadnicima HVO-a i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima u Prozoru.

Kolakušić je ispričao da su početkom rata odnosi između vojnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti bili dobri. Polovinom oktobra 1992., došlo je do određenih tenzija.

“Imali smo sastanak 23.oktobra 1992. godine. Na pauzi smo saznali da su pripadnici Teritorijalne odbrane napali naš položaj. Tad je poginio Franjo Zadro”, rekao je svjedok.

On je naveo da su sve aktivnosti koje je od oktobra 1992. do kraja 1993. HVO poduzimao bile odbrana.

Na pitanje Sudskog vijeća da li je čuo za bilo kakav zločin počinjen u Prozoru, svjedok je odgovorio da nije.

Nedeljko Jonić, ujak optuženog Jukića i drugi svjedok na ovom suđenju, kazao je kako je optuženi sredinom 80-tih došao u Njemačku da radi.

“Željko je u Njemačkoj najviše radio sa mnom”, rekao je Jonić, dodavši kako misli da je Jukić 1992. otišao iz Njemačke.

Odbrana je saopštila da je odustala od ostalih svjedoka koje je planirala saslušati, te je najavila kako će u nastavku uvesti materijalne dokaze.

Suđenje se nastavlja 17. oktobra.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English