Članak

Okončan dokazni postupak Optužbe

30. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za ubistva u selu Čarakovo, nedaleko od Prijedora, pročitan je iskaz posljednje svjedokinje Tužilaštva BiH, koja je rekla da je u ljeto 1992. godine gasila tijela strijeljanih mještana koja su zapaljena pred džamijom.

This post is also available in: English

Državno tužilaštvo pročitalo je iskaz Halime Avdić, nakon što je vještak medicinske struke Mladen Ajdar rekao da je svjedokinja bolesna te da bi pozivanje u Sud BiH “pogoršalo njeno zdravstveno stanje”.
Avdić je u dva iskaza – koja je dala Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH – kazala da je u junu 1992. godine, kada su u selo Čarakovo naišli srpski vojnici, bila u kući s mužem, punoljetnim sinovima, snahom i unukom. 
Vojnici su, kako je rekla Avdić, naredili njenom mužu i djeveru – koji se zatekao u kući – da idu pred džamiju, ali se jetrva umiješala i kazala da su to penzioneri, nakon čega su srpski vojnici otišli.
“Poslije podne sam saznala od komšinice Abide Kahteran da su komšije, među kojima i njen sin Kemal, ubijeni ispred džamije. (…) Abida je rekla da tijelo njenog sina gori i da ponesemo kante vode. Gasila sam tijela s komšinicom Asimom, čiji je brat također ubijen ispred džamije”, kazala je svjedokinja Avdić u iskazu.
Državno tužilaštvo tereti Zorana Babića i Velemira Đurića da su 23. jula 1992. godine, zajedno s drugim osobama a po naređenju Dragomira Soldata, u selu Čarakovo iz kuća izveli muškarce i odveli ih ispred mjesne džamije, gdje su ih strijeljali.
Neki od muškaraca koji su preživjeli strijeljanje, kako stoji u optužnici, preminuli su nakon što su optuženi Đurić i Babić zapalili džamiju, s koje su zapaljeni dijelovi padali po tijelima. 
Nakon što je Tužilaštvo BiH pročitalo iskaz svjedokinje Avdić, održana je statusna konferencija na kojoj su Odbrane trojice optuženih iznijele prijedloge svojih dokaza.
Odbrana Dragomira Soldata najavila je saslušanje 11 svjedoka, od kojih će neki pokušati dati alibi optuženom, dok će drugi govoriti o njegovim ovlaštenjima 1992. godine.
Branitelj Savan Zec je rekao i kako će optuženi Dragomir Soldat svjedočiti u svoju korist, a da Odbrana namjerava uvesti 92 materijalna dokaza.
Odbrana Velemira Đurića je najavila saslušanje četiri svjedoka, bivša pripadnika Centra za javljanje i obavještavanje, kojem je pripadao i optuženi. 
Slavica Bajić, braniteljica trećeoptuženog Zorana Babića, najavila je pozivanje šest svjedoka, bivših pripadnika Prvog interventnog voda prijedorske policije, kome je pripadao Babić.
Prvi svjedoci Odbrane će biti pozvani 7. oktobra.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English