Članak

Porodice žrtava i nestalih podržale BIRN-ovu kampanju

25. Jula 2013.00:00
Porodice žrtava i nestalih osoba s područja Tuzlanskog kantona žele informacije sa suđenja za ratne zločine i da se zna ko je odgovoran za nestanak njihovih najmilijih.

This post is also available in: English

Na javnoj debati koja je održana u Živinicama, porodice su istakle da su suđenja za ratne zločine od javnog interesa, te su podržale kampanju koju Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN) provodi od 26. juna.

Jedna od majki koja još uvijek traga za svojim sinom kazala je kako informacije o suđenjima dobija samo putem televizije i radija, naglasivši da je zbog toga bitno da sve informacije budu dostupne medijima.

Javnu debatu su organizovali Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i BIRN kako bi se žrtve ratnih zločina informisale o praksi pojedinih pravosudnih organa u BiH da u sudskim dokumentima ne objavljuju identitet optuženih, ali i pravosnažno osuđenih osoba za ratne zločine.

Ovakvu praksu su počeli primijenjivati i drugi sudovi i tužilaštva u BiH i na taj način uskraćivati javnosti informacije o počinjenim ratnim zločinima i odgovornosti pojedinaca.

Zbog toga je BIRN pokrenuo kampanju “STOP cenzuri o ratnim zločinima”, kako bi zaustavio dalje uskraćivanje informacija sa suđenja.

Porodice žrtava i nestalih osoba koje su prisustvovale debati potpisale su peticiju protiv uskraćivanja informacija sa suđenja za ratne zločine.

Javna debata o pravima žrtava da znaju ko su počinioci ratnih zločina sutra će biti održana u Brčkom sa početkom u deset sati u prostorijama Crvenog križa.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English