Članak

Mandića i Plavšić za svjedoke

29. Maja 2013.00:00
Na statusnoj konferenciji za zločine počinjene u Sarajevu, Odbrana Zorana Dragičevića zvanog Krompir najavila je da će optuženi svjedočiti u svoju korist, a da su među planiranim svjedocima Biljana Plavšić i Momčilo Mandić, nekadašnji visoki funkcioneri R

This post is also available in: English

epublike Srpske (RS).

Branilac Duško Tomić je najavio da će Odbrana saslušati devet svjedoka i jednog vještaka, koji bi trebao vještačiti optuženog s obzirom da se on, kako je Tomić kazao, liječio na psihijatriji.

Također je rekao da će u svoju odbranu 26. juna svjedočiti optuženi Zoran Dragičević.

Tomić je kazao da se među planiranim svjedocima nalaze i Momčilo Mandić, nekadašnji ministar pravde RS-a, koji je pristao svjedočiti, kao i Biljana Plavšić, nekadašnja predsjednica RS-a.

Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća, sugerisao je braniocu da nema potrebe pozivati oboje ukoliko bi svjedočili na iste okolnosti. Tomić je pojasnio kako oni trebaju svjedočiti generalno o događanjima u Sarajevu, te da “im treba dati šansu”.

“U historiji suda treba ostati trag da su oni došli da brane jednog od svojih”, kazao je Tomić.

Tužilaštvo BiH tereti Zorana Dragičevića zvanog Krompir da je, kao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), počinio zločin nad civilima u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca, uključujući silovanje i seksualno zlostavljanje žrtava, mučenje, pljačkanje i premlaćivanje civila.

Kao vještak Tužilaštva BiH, saslušan je Abdulah Kučukalić, neuropsihijatar koji je iznio nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju svjedokinje A-1, kazavši da ona ima trajne promjene ličnosti koje su posljedica seksualnog zlostavljanja.

“Svaka sekundarna trauma djeluje negativno na njeno zdravstveno stanje. Ona je rekla da ne želi da svjedoči”, objasnio je Kučukalić.

Dodao je da mu je svjedokinja A-1 kazala kako je tokom rata optuženi u par navrata dolazio i prinudno izvršio seksualno zlostavljanje, ali je nije fizički maltretirao.

Suđenje se nastavlja 26. juna.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English