Članak

Presuda Predragu Prošiću 12. juna

24. Maja 2013.00:00
U završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene u Sanskom Mostu, Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu za Predraga Prošića. Izricanje presude zakazano je za 12. juni.

This post is also available in: English

Branilac Svetozar Davidović je naveo da dokazi Tužilaštva BiH ne pokazuju van razumne sumnje da je optuženi Prošić učestvovao u progonu i ubistvima bošnjačkih civila u maju 1992. na području Sanskog Mosta.

“Tražim da se Predrag Prošić oslobodi od bilo koje krivične odgovornosti i pusti iz pritvora. Nije imao motiv da to uradi komšijama”, rekao je branilac.

On je analizirao dokaze koji se tiču zločina počinjenih u naseljima Mahala i Muhići. Kako je rekao, samo prisustvo optuženog u tim mjestima “ne može ga podvesti kao osobu koja je učestvovala u progonu”.

Davidović se u završnoj riječi posebno osvrnuo na svjedočenje Vezire Vojniković, jedine koja je preživjela ubistva u kući Hilme Hegića u naselju Mahala, što su, prema optužnici, počinjena 27. maja 1992. godine.

Prošića optužnica tereti da je sa grupom vojnika došao pred Hegićevu kuću, a potom ušao i, pucajući iz puške, ubio osam civila, među kojima je bila i jedna trudnica, nakon čega je kuću zapalio i izašao.

Branilac se pozvao na dvije izjave svjedokinje Vojniković koje je dala Sektoru državne bezbjednosti u Bihaću 1993., te Višem sudu u Bihaću tri godine poslije, navodeći da nije spominjala ime i prezime izvršioca ubistava u kući Hegića.

“Ne znam kako se zove, živio je u komšiluku”, citirao je branilac dio njene izjave iz 1993. godine.

On je naveo da je svjedokinja izvršioca opisala kao “visokog, tankog, plavog”, što ne odgovara opisu Prošića.

“Čovjek nije visok, nije plav, nije svijetao”, rekao je branilac.

Davidović je kazao da Vojniković Prošića prvi put spominje u izjavi koju je dala Tužilaštvu 2010. godine, iz samo njoj poznatih motiva.

Prošić je optužen da je sa drugim vojnicima, također 27. maja, u naselju Mahala sudjelovao u odvođenju trojice civila, a potom u njihovom ubistvu. Branilac je rekao da nema dokaza koji bi potvrdili ovaj dio optužnice.

Tužilaštvo BiH je prošle sedmice iznijelo završnu riječ, u kojoj je predložilo da Prošić bude osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora.

Amer Jahić


This post is also available in: English