Članak

Ubistva muškaraca iz konvoja

23. Aprila 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da je čula kako je optuženi Ljubomir Tasić organizovao konvoje iz kojih su muškarci – među kojima je bio i njen muž – izdvojeni i strijeljani.

This post is also available in: English

Zaštićena svjedokinja M4 je ispričala da je 12. juna 1992. godine optuženi Ljubomir Tasić došao iz Bosanske Jagodine, te da je u Višegradu održan sastanak sa mještanima okolnih sela.

Svekar mi je rekao da je odlučeno da svi idemo konvojem za Skoplje i da nikome neće ništa faliti, kazala je M4.

Na upit sutkinje Vesne Jesenković, svjedokinja je odgovorila da je čula od svekra da je optuženi Tasić organizator konvoja i da garantuje sigurnost.

Kako je navela svjedokinja, ujutro su civili autobusima došli na trg u Višegrad, gdje je ponovo vidjela optuženog Tasića.

Tasić je bio na trgu u vojnom odijelu. Da li je bio glavni – ne znam, ali su njemu nosili spiskove imena ljudi iz autobusa, rekla je M4.

Ona je dodala da je nakon polaska konvoja shvatila da ne idu prema Skoplju. Kada su došli na Išerić Brdo, vojnici su kazali da starije osobe, žene i djeca izađu iz autobusa, dok su vojno sposobni muškarci zadržani.

Ja sam izašla i tražila od vojnika da mi spase muža. Muž je držao našu curicu i jedan vojnik ju je uzeo i bacio u močvaru, rekla je M4.

Svjedokinja je zajedno sa starijim osobama, ženama i djecom provela dva dana u obližnjem selu, a potom otišla u Visoko. Tu je za sudbinu muža čula od čovjeka koji je preživio strijeljanje, ali se nadala da je živ, sve dok 2000. godine nije pronađeno njegovo tijelo.

Tasić je optužen da je, zajedno sa Predragom Milisavljevićem i Milošem Pantelićem, učestvovao u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima u Višegradu. 
 
Milisavljević i Pantelić su ove zločine, kako je navedeno u optužnici, počinili u periodu od aprila do juna 1992. godine kao pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Na ovom ročištu, u korist Tužilaštva BiH je svjedočila i zaštićena svjedokinja M2, koja je kazala kako je 12. juna 1992. godine u Donjoj Lijeski vidjela optuženog Miloša Pantelića, koji je bio s grupom naoružanih vojnika sa kokardama na glavi.

Tada su odveli pet muškaraca i jednu ženu, kojima se gubi svaki trag, rekla je M2.

Prema njenim riječima, vojnici su iz sela pokupili koga su htjeli, te da je i ona bila u toj grupi civila, ali je puštena.

Zlostavljali su me na kamionu dok otac i brat nisu došli, a onda me Vito Rasković gurnuo i kada sam pala, vidjela sam Pantelića deset do 20 metara od mene, rekla je M2.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. maj.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English