Članak

Pluća puna krvi od batina

28. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine u Sarajevu, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je optuženi Zoran Dragičević zvani Krompir zajedno sa Veselinom Vlahovićem zvanim Batko isprebijao njenog muža, nakon čega su mu u bolnici spašavali život, jer su mu pl

This post is also available in: English

uća bila puna krvi.

Zaštićena svjedokinja A-5 prisjetila se jutra 22. maja 1992. godine, kada su na vrata njihovog stana u naselju Grbavica došla dvojica naoružanih vojnika.

“Rekli su da vode muža na ispitivanje i da će se brzo vratiti”, kazala je svjedokinja i dodala da je kasnije saznala da su dvojica vojnika bili Veselin Vlahović zvani Batko i optuženi Zoran Dragičević zvani Krompir.

Zoran Dragičević zvani Krompir optužen je da je od maja 1992. do decembra 1994. pljačkao i zlostavljao nesrpsko stanovništvo u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, te silovao jednu osobu.

Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, optuženom za ubistva, silovanja, maltretiranja i pljačku civila, 29. marta bit će izrečena presuda.

Svjedokinja A-5 rekla je da se njen muž isprebijan vratio tokom noći, u pratnji iste dvojice vojnika.

“Muž mi je rekao da dam sve zlata i novaca što imam, jer mu tako otkupljujem glavu. Manji vojnik je stavio maramu i ja sam na nju istresla zlatnike, nakit i devize”, prisjetila se A-5.

Nakon toga, muža su ponovo odveli. Sutradan je nazvao na telefon i bio je jako uzrujan.

“Teško je govorio, pitao je za djecu i rekao da im kažem kako je tata bolje, a nakon toga je opet nazvao i rekao da je kod ljekara”, rekla je svjedokinja.

Dan poslije, na telefon je nazvao izvjesni čovjek i rekao joj da je njen muž operisan na Palama.

“Rekao je da su mu iz pluća izvadili dva i po litra krvi i da bi se ugušio u vlastitoj krvi da to nisu uradili, jer se krv penjala ka srcu”, objasnila je A-5 i dodala da su joj kasnije javili da je u Beogradu.

Poslije nekoliko dana, kako je navela, u njen stan je ponovo došao optuženi Dragičević sa drugim vojnikom, tražeći novac. Kada im je rekla da nema, optuženi je iz njene tašne izvadio ostatak novca, a poslije toga pucao po stanu.

“Zatim je podigao ruku i kazao kako mu je žao što mog muža nije ubio”, rekla je A-5.

Svjedokinja je napustila Grbavicu u novembru 1992. godine i srela se s mužem, koji joj je ispričao kako je bio odveden u zgradu “Digitron Buje” i premlaćivan.

“Moj muž se volio šaliti i rekao mi je kako su ga, čim je doveden, petorica pretukla za dobrodošlicu, a potom su ga mali vojnik i visoki uveli u prostoriju, gdje su ga tukli i iznuđivali novac. Onda su ga odveli u neke garaže i tamo je vidio četiri leša. Tu su ga strašno pretukli”, kazala je svjedokinja.

Na pitanje Odbrane optuženog, da li je svjedokinji u policiji predhodno pokazivana slika Zorana Dragičevića i da li je sigurna da je to osoba koja je dolazila u njen stan, ona je odgovorila da je više od 50 posto sigurna da je to ista osoba.

“Sude, sve što sam ispričala je istina, možete me provjeriti i na detektoru laži”, rekla je ona.

Suđenje će biti nastavljeno 3. aprila.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English