Članak

Batine o kojih se gubi dah

21. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su ga optuženi Zoran Dragičević zvani Krompir i Veselin Vlahović zvani Batko brutalno pretukli u zgradi “Digitron Buje” u naselju Grbavica.

This post is also available in: English

Svjedok Esad Čoho je kazao kako su po njega krajem maja ili početkom juna 1992. godine došli optuženi Dragičević i Vlahović, te ga odveli u zgradu “Digitron Buje” na navodno ispitivanje.

Prema njegovim riječima, prilikom dolaska u zgradu, Vlahović mu je oduzeo 4.000 maraka, te sat i prstenje. Potom je uveden u jednu prostoriju gdje su ga obojica pretukli.

“Krompir me prvi udario u bubrege i glavu, a onda mi je Batko rekao da legnem i počeo me i on tući. Za to vrijeme Krompir mi je skakao po leđima”, kazao je svjedok.

On je naveo da je nekoliko puta gubio dah i svijest od udaraca čizmama. Zatim je, kako kaže, došao još jedan momak i pridružio im se.

“Oči su mi se zatvorile od udaraca. Ništa nisam vidio, a onda me Batko uhvatio za vrat i odveo u drugu prostoriju”, prisjetio se Čoho, i dodao da mu nije pružena nikakva liječnička pomoć.

Zoran Dragičević zvani Krompir optužen je da je od maja 1992. do decembra 1994. pljačkao i zlostavljao nesrpsko stanovništvo u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, te silovao jednu osobu.

Veselinu Vlahoviću zvanom Batko krajem mjeseca bit će izrečena prvostepena presuda po optužbama za ubistva, silovanja, maltretiranja i pljačku civila.

Svjedok Čoho je ispričao kako je dan nakon što je premlaćen, u istu prostoriju doveden još jedan muškarac, te da su i njega pretukli, a zatim otišli.

“Naveče su ponovo došli. Batko mi je rekao da sam trebao biti ubijen, ali su dobili naredbu da me puste”, rekao je svjedok, koji je u februaru 1993. godine napustio Grbavicu.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. mart.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English