Članak

Početak obnovljenog suđenja 6. marta

6. Marta 2013.00:00
Obnovljeno suđenje Marku Adamoviću i Bošku Lukiću, optuženima za zločine počinjene na području opštine Ključ, počeće 6. marta ove godine ponovnim preslušavanjem iskaza svjedoka iz prvostepenog postupka, odlučeno je na statusnoj konferenciji.

This post is also available in: English

Azra Miletić, predsjedavajuća Apelacionog vijeća, kazala je da će se materijalni dokazi, kao i utvrđene činjenice, preuzeti iz prvostepenog postupka, ali da će se iskazi 19 svjedoka ponovo preslušati.

“Ovo vijeće je izabralo da ponovo presluša iskaze onih svjedoka koji su pričali o prisustvu optuženih u Kriznom štabu, njihov značaj i položaj, te neposredno učešće optuženih u zločinu”, naglasila je Miletić.

Kako je objasnila, prve snimke koje će Apelaciono vijeće preslušati biće iskazi optuženih koji su u prvostepenom postupku svjedočili u svoju korist.

Adamović i Lukić su optuženi da su od aprila do decembra 1992. godine učestvovali u pripremi, organizovanju i izvršenju široko rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području opštine Ključ.

Optuženi Lukić je bio komandant Štaba Teritorijalne odbrane opštine Ključ i član Kriznog štaba opštine, dok je Marko Adamović bio član Kriznog štaba opštine Ključ i Komande odbrane grada.

Prvostepenom presudom optuženi Adamović i Lukić oslobođeni su krivice, ali je Apelaciono vijeće ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje obnovljenog suđenja.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English