Članak

Vlahović: Skok u život

15. Marta 2012.11:15
Na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, svjedokinja Tužilaštva BiH prisjetila se da joj je 1992. godine jedna osoba rekla da ju je čovjek po nadimku Batko držao zatočenu u stanu.

This post is also available in: English

Kristina Breški-Kovačević je radila kao medicinska sestra u vojnoj bolnici u Podromaniji nedaleko od Sokoca tokom 1992. godine, kada je u bolnicu primljena pacijentica sa povredom kičme.

Svjedokinja je kazala da joj je ta pacijentica, koja se prezivala Balvanović, rekla da je prilikom skakanja kroz prozor povrijedila kičmu, te joj je ispričala kako je došlo do toga.

“Rekla mi je da su njenu porodicu odveli, a nju je nepoznati muškarac zadržao u stanu par dana”, kazala je Breški-Kovačević.

Pacijentica Balvanović je svjedokinji Breški-Kovačević, prema njenom iskazu, ispričala da je u jednom momentu neko zovnuo “Batko”, nakon čega je muškarac napustio sobu, te je ona skočila kroz prozor i pobjegla.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata, kojima je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Zaštićena svjedokinja S46, druga svjedokinja koja je iskaz dala na ovom suđenju, rekla je da je 1992. godine bila poznata činjenica da se Vlahovića treba kloniti, te da se ona jednog dana susrela s optuženim.

“Stajali smo u redu za kruh, on je naišao i rekao: ‘Balije, iz reda!’, te su neki istupili i on ih je odveo. Ja sam ostala u redu”, ispričala je zaštićena svjedokinja.

Na ovom ročištu je saslušan i Senadin Arapčić, koji je kazao da je s bratom 1992. godine bio kod roditelja na Kovačićima, odakle je pokušao pobjeći, nakon čega je odveden zajedno s bratom u “Digitron Buje”, gdje je maltretiran.

Nakon toga, kako je rekao Arapčić, došli su “srpski paravojnici” i obavijestili ga da će moći prijeći na drugu stranu, ali da njima ostave stan.

“Jedan dan došao je golf i kada sam sišao da pomognem komšijama sa stvarima, za volanom je bio vozač koji je u jednoj ruci držao pištolj”, kazao je Arapčić, istaknuvši da je kasnije saznao da je taj čovjek bio optuženi Vlahović.

Arapčić je dodao da je, tek nakon izlaska sa Kovačića, od oca saznao da je optuženi odveo komšije koji su se nalazili u golfu, te ih maltretirao.

Naredno suđenje je 21. marta 2012. godine.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English