Članak

Vlahović: Oduzimanje nakita i prijetnje

28. Decembra 2011.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na Grbavici, dva svjedoka Tužilaštva BiH kazala su da im je optuženi Veselin Vlahović zvani Batko 1992. godine oduzeo novac, maltretirao ih, te odveo neke od njihovih komšija.

This post is also available in: English

Zaštićena svjedokinja S22, koja je na Grbavici tokom 1992. živjela s porodicom, optuženog Vlahovića je prvi put vidjela na televizijskom spotu snimljenom na Vracama kako stoji s još dvojicom vojnika, ali, kako je rekla, lično ga je susrela u junu ili julu te godine.

“Kada sam otvorila vrata, gurnuo me i ušao u stan, mene je uveo u jednu sobu, a vojnik koji je došao s njim muža je odveo u kuhinju”, prisjetila se svjedokinja S22.

Prema njenom svjedočenju, Batko joj je tražio novac, a ona ga je, kako je kazala, stavila u njedra i rekla mu da nema novca, nakon čega je uslijedilo maltretiranje.

“Prvo je izvadio nož i htio mi odsjeći uho, te me je onda pitao hoću li da me kolje iza vrata ili ispod”, kazala je svjedokinja i dodala da joj je optuženi potom nožem htio odrezati dojku, te je tako i napipao smotuljak u kojem se nalazilo 300-400 maraka, koje je uzeo, zajedno s nakitom koji je imala na sebi.

S22 tvrdi da su Vlahović i vojnik koji je bio s njim otišli do nekih komšija, koje su također maltretirali, a nakon toga su odveli Elbisu Subašić, koja je ubijena i nikada nije pronađena.
 
Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata, kojima je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila.

Rasim Torlak, drugi svjedok Tužilaštva BiH koji je dao iskaz na ovom ročištu, kazao je kako je optuženi došao u njegov stan na Grbavici zajedno sa izvjesnim Mirom Ždralom. Torlak je dodao da su ga optuženi i druga osoba pokušali odvesti iz stana.

“Ja sam kćer udao sa Srbina koji je vojno lice, te sam izmislio kako zet koji je pukovnik zna da su oni tu, i to me je spasilo”, rekao je Torlak i dodao da su ga optuženi i Ždrale strpali u auto i odvezli do raskrsnice na Grbavici, ali su se prepali i istrčali iz auta. Svjedok je ispričao da je, nakon što je ostao sam u autu, pobjegao.

Torlak je dodao i da su Vlahović i Ždrale, dok su bili u njegovom stanu, htjeli da mu uzmu prsten s ruke, ali ga je on odbio skinuti, na što je Ždrale rekao: “Odreži mu prst ako neće da skine.” Nakon toga, kako je svjedok ispričao, Batko ili Ždrale mu je slomio prst.

Suđenje Veselinu Vlahoviću bit će nastavljeno u četvrtak, 29. decembra ove godine.

M.B.

This post is also available in: English