Članak

Zečević i ostali: Ranjavanje optuženog

16. Decembra 2011.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, Odbrana Radoslava Kneževića u spis je unijela nekoliko materijalnih dokaza, te saslušala vještaka sudske medicine koji je govorio o povredi stopala koju je optuženi zadobio 1992. godine.

This post is also available in: English

Mirko Sovilj, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije, rekao je da je nakon pregleda ratne povrede Kneževića, te iz ranije medicinske dokumentacije, zaključio da je optuženi usljed ranjavanja vatrenim oružjem zadobio višestruki prelom u predjelu stopala.

Vještak Sovilj nije mogao sa sigurnošću utvrditi koliko je oporavak optuženog zaista trajao, niti kada je on mogao u potupnosti hodati.

“Iz medicinske dokumentacije utvrđeno je da je Knežević primljen u Opću bolnicu Prijedor 28. maja 1992. godine, a otpušten nakon sedam dana. Pregled je izvršio opći hirurg i nalazi nisu potpuni, te na osnovu njih mogu samo pretpostaviti koliko dugo je trajalo ozdravljenje pacijenta”, rekao je vještak, istaknuvši kako oporavak kod takvih povreda obično traje oko mjesec i po dana.

Prema iskazu vještaka, nakon nedavnog pregleda Kneževića zaključio je da je liječenje uspješno provedeno.

Uz Kneževića, za ubistvo oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama – koji su prethodno izvedeni iz konvoja što se 21. augusta 1992. kretao iz Prijedora prema Travniku – optuženi su Saša Zečević, Petar Čivčić, Marinko Ljepoja i Branko Topola.

Prema optužnici Državnog tužilaštva, Čivčić je bio komandir Prvog odjeljenja voda, dok su Zečević, Knežević i Ljepoja bili pripadnici tog voda. Topola je, navodi se u optužnici, bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i stražar u logoru Trnopolje.

Nakon iznesenog mišljenja vještaka u sudnici, Odbrana Radoslava Kneževića je u spis unijela nekoliko materijalnih dokaza, među kojima i rješenja o zasnivanju radnog odnosa u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Banja Luka, o raspoređivanju na mjesto policajca u Prijedoru, te potvrdu o završenom kursu o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija.

“Ovim dokazima Odbrana podupire tezu da optuženi nije počinio djelo koje mu se optužnicom Tužilaštva BiH stavlja na teret”, rekao je branilac Ivan Vujin.

Odbrana Radoslava Kneževića također je najavila da odustaje od saslušanja Darka Mrđe, zbog nemogućnosti ostvarivanja komunikacije s ovim haškim optuženikom, koji kaznu zatvora izdržava u Španiji.

“Španske vlasti su me obavijestile da ne postoji mogućnost za ostvarivanje kontakta”, kazao je branilac Vujin.

Mrđa, nekadašnji pripadnik interventnog voda SJB-a Prijedor, priznao je 2003. krivicu za ubistva civila na Korićanskim stijenama, nakon čega ga je Haški sud osudio na 17 godina zatvora.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. decembar 2011. godine.

J.Đ.

This post is also available in: English