Članak

Terzić: Tuča kao svakodnevnica

1. Decembra 2011.15:53
Na suđenju za zločine počinjene u Odžaku, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da su “orgijanje, fašistički pozdravi i tuča” bili svakodnevnica u logoru u tom gradu, te dodao da je optužena Albina Terzić zvana Nina tukla zatočenike.

This post is also available in: English

Vlado Dragojlović, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava Jugoslovenske narodne armije (JNA), ispričao je Vijeću Suda BiH da je JNA 8. maja 1992. godine pregovarala s Kriznim štabom u Odžaku, te da je dogovoreno da će pripadnici te vojske biti pušteni da izađu iz grada, koji je bio pod barikadama, ukoliko predaju oružje.

Međutim, kako je kazao svjedok Dragojlović, pripadnicima JNA nije dozvoljeno da odu iz grada, već su svi odvedeni u Osnovnu školu “Bratstvo i jedinstvo” u Odžaku, gdje su zatvoreni zajedno sa ženama, djecom i starcima.

“Uslovi u logoru su bili ispod svakog ljudskog dostojanstva. Orgije, fašistički pozdravi i tuča zarobljenih su bili svakodnevnica, a Nina je bila – kako sam je nazivao – vanjski saradnik i stalno je dolazila”, rekao je Dragojlović.

Prema Dragojloviću, koji je prepoznao optuženu u sudnici, Terzić je 1992. godine bila “jako mlada” i tukla je zatočenike u tom logoru.

“Svjedoke AB1 i AB2 je Nina pretukla i sjećam se da je AB1 imao vidne modrice, podlive i krvi na glavi kada se vratio u salu, i rekao mi je da ga je Albina tukla”, kazao je Dragojlović.

Terzić, bivša pripadnica Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tereti se da je od maja do jula 1992. godine učestvovala u nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u osnovnoj školi i u tvornici “Strolit” u Odžaku.

Kako se navodi u optužnici, Terzić se tereti da je zarobljenike udarala policijskom palicom po vratu, ramenima i glavi, na njih huškala psa, te mučila tako što ih je prisiljavala na seksualni odnos s duševno oboljelom osobom ili drugi oblik teškog seksualnog nasilja.

Tokom boravka u zatočeništvu, Dragojlović je kazao da je optužena Terzić, zajedno s drugim pripadnicima HVO-a, učestvovala u “organiziranju logorske svadbe”, kada su jednog muškarca, koji je bio bolestan, i ženu natjerali da se, obučeni u mladence, vjenčaju.

“Vojska se smijala, pljeskala, te nama govorila da isto radimo, a Nina je jednako učestvovala u svemu tome”, kazao je Dragojlović.

Gojko Pajić, bivši pripadnik JNA i drugi svjedok Državnog tužilaštva na ovom ročištu, ispričao je da je također bio zatvoren u osnovnu školu u Odžaku, gdje su ga jednog dana pripadnici HVO-a odveli do učionice u kojoj se nalazila jedna bolesna osoba, te mu naredili da je siluje, što je on odbio, nakon čega je pretučen.

Poslije njega, kako je rekao Pajić, doveli su i druge zatočenike da po naređenju isto urade, ali su oni odbili i bili također pretučeni. “Neki od njih su mi rekli da je Nina u to vrijeme bila u hodniku”, kazao je Pajić.

Nastavak suđenja je 8. decembra 2011. godine.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English