Vijest

Izostala podrška stranim sudijama i tužiocima

4. Septembra 2009.05:50
U državnom parlamentu nisu prošle izmjene i dopune zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH kojima se produžava mandat međunarodnim sudijama i tužiocima.

Zastupnički dom Parlamenta BiH nije dao potrebnu većinu za izmjene i dopune zakona o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH kojima bi se produžio mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u tim institucijama.

Izmjene i dopune zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH izazvale su burnu raspravu, a prilikom glasanja nije bilo potrebne entitetske većine. Zastupnici koji dolaze iz Republike Srpske glasali su protiv ostanka međunarodnih sudija i tužilaca.

Izmjene i dopune spomenutih zakona upućene su Komisiji na usaglašavanje.

Prema izmjenama i dopunama zakona koje su razmatrali zastupnici, mandat može biti produžen do kraja 2012. godine međunarodnim sudijama koji rade u drugostepenim vijećima Odjela za ratne zločine Suda BiH, te tužiocima u Odjelu za ratne zločine.

Sudije koje trenutno rade na predmetima ratnih zločina u prvostepenom postupku završili bi te predmete i ne bi dobijali druge, a ujedno međunarodni tužioci ne bi mogli obavljati rukovodeće funkcije, niti raditi na predmetima organiziranog kriminala, privrednog kriminala i korupcije.

Predstavnici pravosudnih institucija su više puta upozoravali da je neophodno da se produži mandat međunarodnim sudijama i tužiocima.

Zastupnici iz Republike Srpske su istakli da “BiH ne može biti potpuno suverena država ako u svom pravosudnom sistemu ima strance”.

“Nismo zadovoljni činjenicom da imamo međunarodne sudije i tužioce u institucijama koje imaju kontinuitet montiranih političkih procesa koji se koriste kao pritisci. Mi ne želimo da pod tim pritiscima ulazimo u pregovore o važnim pitanjima kao što je, naprimjer, Ustav”, kazao je Milorad Živković, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, istog dana je javno pozvao na ukidanje Suda i Tužilaštva BiH uvjetujući time ustavne reforme u državi.