Vijest

Sljedeće sedmice: Počinje suđenje Ljubi Tomiću i Krsti Josiću

28. Augusta 2009.10:03
Pred Sudom BiH naredne sedmice bi se trebalo pojaviti 15 osoba optuženih za ratne zločine čija su suđenja u različitim fazama.

Već prvog dana naredne sedmice zakazano je pet suđenja protiv 10 optuženih.

U ponedjeljak, 31. avgusta, pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH počet će suđenje Ljubi Tomiću i Krsti Josiću, optuženima za ubistvo tri civila počinjeno 1992. godine u mjestu Kozluk, opština Zvornik. Obojica su bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

U petak, 4. septembra, zakazano je i iznošenje završnih riječi na ponovljenjom suđenju Suadu Kapiću, optuženom za ratni zločin na području Bosanske krajine.

Tužilaštvo smatra da je Kapić, kao pripadnik Trećeg bataljona 517. cazinske brigade Petog korpusa Armije BiH, u septembru 1995. godine učestvovao u zarobljavanju šest pripadnika VRS-a, da je trojicu ubio, a jednog ranio.

Prvostepenom presudom oslobođen je krivice, ali je Apelaciono vijeće presudu ukinulo i odredilo održavanje novog pretresa.

Razmatranje sporazuma o priznavanju krivice koji je potpisao Gordan Đurić za zločin na Korićanskim stijenama, Sudsko vijeće je zakazalo za ponedjeljak, 31. avgust.

Đurić je priznao da je saučestvovao u strijeljanju oko 200 civila u avgustu 1992. godine. Sporazumom je pristao da mu Sud izrekne kaznu od sedam do 10 godina zatvora.

Njegove ime nalazi se na istoj optužnici sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Ljubišom Četićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Nastavak iznošenja žalbe Tužilaštva BiH na prvostepenu presudu kojom je Momčilo Mandić oslobođen krivice, zakazan je za utorak, 1. septembar.

Prema navodima optužnice, Mandić je bio odgovoran za osnivanje i funkcionisanje kazneno-popravnih institucija na području Sarajeva i Foče, gdje je tokom rata bilo zatvoreno i u nehumanim uslovima boravilo više stotina ljudi. U to vrijeme Mandić je bio ministar pravde tadašnje Srpske Republike BiH.

Iznošenje žalbe Tužilaštva počelo je 8. jula, kada je tužilac Behaija Krnjić istakao kako smatra da je pri izricanju presude došlo do “pogrešnog i nepotpuno utvrđenog” činjeničnog stanja i do “bitnih povreda odredbi krivičnog postupka”.

Tužilaštvo BiH nije uspjelo završiti iznošenje žalbe “zbog lošeg zdravstvenog stanja” sutkinje Marie Tuma, članice Apelacionog vijeća. Momčilo Mandić se nije pojavio na ročištima pred Apelacionim vijećem.

Prva tri dana sljedeće sedmice – 31. avgust, te 1. i 2. septembar – predviđena su za nastavak suđenja Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, koji se terete za zločin protiv čovječnosti počinjen tokom 1992. i 1993. godine na području Kalinovika. Na ovom suđenju Tužilaštvo BiH bi trebalo nastaviti s dokaznim postupkom.

Suđenje Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, optuženima da su 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu, te protjerivanju, ubistvima, mučenjima i silovanjima Bošnjaka s područja Vlasenice, nastavlja se u ponedjeljak, 31. avgusta.

Istog dana Tužilaštvo nastavlja s dokaznim postupkom na suđenju Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, optuženima za zločin počinjen na području Ključa.

Odbrana Predraga Kujundžića, koji se tereti za učešće u “progonima, ubistvima, silovanjima i zarobljavanju civila s područja Doboja”, nastaviće s dokaznim postupkom u četvrtak, 3. septembra, dok posljednjeg radnog dana naredne sedmice, 4. septembra, Tužilaštvo BiH počinje sa izvođenjem materijalnih dokaza na suđenju Željku Ivanoviću Arkanu, optuženom za genocid u Srebrenici.