Članak

Đukić: Dokazi Suda

14. Aprila 2009.00:00
Po okončanju dokaznog postupka Tužilaštva i Odbrane, Sudsko vijeće najavilo izvođenje svojih dokaza na suđenju Novaku Đukiću.

This post is also available in: English

Nakon što su Tužilaštvo i Odbrana Novaka Đukića, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, izveli sve dokaze, Sudsko vijeće je saopćilo kako je odlučilo da izvede svoje dokaze, te u narednom periodu pozove dva vještaka i jednog svjedoka.

“Sud će pozvati Berka Zečevića i vještaka Odbrane da se zajedno pojave na Sudu i ponovo iznesu svoje nalaze. Također ćemo pozvati Manojla Milovanovića kao svjedoka”, kazao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Prema navodima optužnice, Đukić je, kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. godine naredio granatiranje Tuzle, koja je u to vrijeme bila UN-ova zaštićena zona. Jedna granata, smatra Tužilaštvo, pala je u centar grada zvani Kapija, te ubila 71 osobu, a više od 200 ranila.

Zečević, balističar kojeg je u svom dokaznom postupku saslušalo Tužilaštvo BiH, smatra da je granata koja je pala na Kapiju bila kalibra 130 mm i da je ispaljena s planine Ozren, dok Vlado Kostić, balističar koji je svjedočio na prijedlog Odbrane, tvrdi suprotno.

Milovanovića, bivšeg generala VRS-a, Odbrana je planirala saslušati na ovom ročištu, ali se on nije pojavio. Nebojša Pantić, Đukićev branilac, kazao je da je Milovanović odbio da svjedoči jer “ima obaveze prema Tribunalu i samo tamo može svjedočiti”, te je istakao da odustaje od ovog svjedoka.

“Rekao mi je da je postigao dogovor s Haškim tužilaštvom da ne svjedoči ni u jednom predmetu na prostoru BiH. Tako se meni opravdao, a ja nemam podatke o tome”, kazao je Pantić.

Na ovom ročištu Sudsko vijeće je podsjetilo i na prijedlog Odbrane od 11. septembra 2008. godine da se mjera pritvora optuženom zamijeni jamstvom, kada su kao garancija ponuđeni stan optuženog i stan njegovog prijatelja, te najavilo da će odluku donijeti do kraja sedmice.

Optuženi je dodao da sada ima mogućnost ponuditi još jedan stan, u vlasništvu njegove sestre i zeta.

Tužilaštvo se još jednom usprotivilo ovom prijedlogu, te naglasilo kako je isti stav i predstavnika oštećenih.

Suđenje se nastavlja 21. aprila 2009. godine.

This post is also available in: English