Članak

Novak Đukić čeka odluku

2. Oktobra 2008.00:00
Tri sedmice otkako je Odbrana Novaka Đukića ponudila jamstvo za njegovo puštanje na slobodu, Sud BiH još nije donio odluku.

This post is also available in: English

Sud BiH još uvijek nije donio odluku o prijedlogu Odbrane Novaka Đukića za puštanje iz pritvora uz jamstvo iako su prošle tri sedmice od podnošenja zahtjeva.

“Tri sedmice su prošle i ništa se ne zna. Ne znamo je li plus ili minus. To je izvan svakog roka, i zakonskog i razumnog”, kazao je za Justice Report Nebojša Pantić, glavni Đukićev branilac.

Tužilaštvo tereti Đukića da je, kao komandant Taktičke grupe Ozren pri Vojsci Republike Srpske (VRS), naredio granatiranje Tuzle 25. maja 1995. godine, kada je u ovom gradu poginula 71osoba, a ranjeno ih preko 200. Đukić je uhapšen početkom novembra 2007. godine,od kada se i nalazi u pritvoru.

Ročište na kojem je Pantić tražio da se optuženom mjera pritvora zamijeni jamstvom, održano je 11. septembra. Tada su kao garancija ponuđeni stan u kojem živi Đukićeva porodica i stan njegovog prijatelja.

Ovom prijedlogu se usprotivilo Tužilaštvo BiH, ali i predstavnici tuzlanskih žrtava, koji su, dva dana nakon što je podnesen ovaj zahtjev, javno protestovali tražeći da Đukić ostane u pritvoru.

“Ne treba zanemariti činjenicu da je od ukupno osam osumnjičenih za zločin na Kapiji, Sudu priveden samo Novak Đukić,dok su ostali, zahvaljujući dvojnom državljanstvu, uspjeli pobjeći preko granice. Jasno je da dva stana koja Đukić nudi nisu garancija da on neće uraditi isto što i ostalih sedam sa spiska”, navodi se u zajedničkom saopćenju Komisije za civilne žrtve rata, Općinskog vijeća te načelnika Tuzle.

Predstavnici Komisije također smatraju da je optuženi zahtjev za puštanje iz pritvora podnio “u namjeri da pobjegne iz zemlje”.

“Svima nam je poznato da su do sada svi koji su se branili sa slobode pobjegli i da su se našli u drugim zemljama. Ako se to desi i sa Đukićem, znači da se na Kapiju stavlja tačka i da neće niko biti kriv”, smatra Hilmija Bučuk, predsjednik Komisije.

This post is also available in: English