Članak

Lazarević i ostali: Na slavi kod rodbine

20. Augusta 2008.07:40
Svjedok Odbrane svojim iskazom ponudio alibi optuženom Slobodanu Ostojiću.

Slavko Bogičević, svjedok Odbrane Slobodana Ostojića i njegov daljnji rođak, tvrdi da je optuženog vidio u selu Jasenica kraj Zvornika u julu 1992. godine, u vrijeme “Jaseničke preslave”, te da mu je on tada kazao da je napustio vojsku.

“Slobu i njegovu suprugu sam vidio u selu Jasenica 19. jula 1992. godine, kada sam pratio sestru i zeta koji su došli u selo na našu preslavu ili molitvu. On mi je tada kazao kao da je dobio radnu obavezu, i tada sam pomislio da se svi spašavaju, a ja jedini ostajem u vojsci”, kazao je Bogičević.

Slobodan Ostojić, Sreten Lazarević, Dragan Stanojević i Mile Marković se terete da su tokom 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u fizičkom zlostavljanju zatočenih Bošnjaka u zgradi “Novi izvor” i Sudu za prekršaje.

Ostojić se tereti da je u julu 1992. godine u zgradi “Novi izvor”, zajedno sa Markovićem i Lazarevićem, “snažno pretukao nekoliko zatvorenika”.

“U crkvenom kalendaru crvenim slovima su upisani dani kada mi pravoslavci ne radimo jer je tada nešto sveto za nas. Sela u kojima žive pravoslavci imaju i svoje preslave ili molitve, te nam tada dolazi rodbina iz drugih mjesnih zajednica”, obrazložio je Bogičević i dodao da je Ostojić 19. jula 1992. godine došao u posjetu rodbini u selu Jasenica.

“Ostojića poznajem odmalena i uvijek je bio miran i povučen. Kod Slobe nisam uočio znake netolerancije ili netrpeljivosti prema drugima, a danas mislim da je u teškoj materijalnoj i psihičkoj situaciji”, kazao je Bogičević.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je dodao da ga je Ostojić pozvao da svjedoči pred Sudom BiH, te da mu je kazao da govori, ukoliko se sjeća, “o momentima iz jula 1992. godine”.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. august 2008. godine.