Članak

Kličković i ostali: Suđenje zatvoreno za javnost

18. Jula 2008.00:00
Saslušanje žrtve seksualnog zlostavljanja na području Bosanske Krupe zatvoreno za javnost.

This post is also available in: English

Saslušanje zaštićene svjedokinje na suđenju Gojku Kličkoviću, Jovanu Ostojiću i Mladenu Drljači, koja je govorila o torturama pretpljenim u toku rata, bilo je u potpunosti zatvoreno za javnost.

Kako je tužilac Philip Alcock rekao, svjedokinja nije voljna u prisustvu javnosti pričati o onome što je preživjela, s obzirom da njena porodica i danas nije upoznata sa svim detaljima.

U optužnici protiv Kličkovića, Ostojića i Drljače se, pored ostalog, navodi da su od maja do augusta 1992. godine civili držani u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Bosanskoj Krupi “bez adekvatne hrane i u nehigijenskim uslovima”, te da su neki stražari u tom periodu, između ostalog, silovali zatočenice.

Sva trojica optuženih se terete za zločine počinjene na području općine Bosanska Krupa. Kličković je bio, smatra Tužilaštvo, funkcioner Srpske demokratske stranke (SDS) i komandant Kriznog štaba u Bosanskoj Krupi, Ostojić komandant 11. krupske lake pješadijske brigade vojske tadašnje Srpske Republike BiH, a Drljača član Općinskog odbora SDS-a i član Kriznog štaba Srpske općine Bosanska Krupa.

Prije isključenja javnosti, branilac Jovana Ostojića predao je Vijeću zahtjev za puštanje njegovog branjenika na slobodu uz kauciju, dok je branilac Mladena Drljače predao pisani prijedlog o izmjeni mjera zabrane trećeoptuženom.

Kličković se u pritvoru nalazi od juna 2007., a Ostojić i Drljača od marta 2008. godine.

This post is also available in: English