Članak

Đukić: Radijus smrtonosne zone

15. Aprila 2008.00:00
Vještak kojeg je pozvalo Tužilaštvo BiH tvrdi da je sa planine Ozren na Tuzlu pala granata kalibra 130 mm.

This post is also available in: English

Berko Zečević, šef katedre odbrambene tehnologije na Mašinskom fakultetu u Sarajevu i vještak kojeg je Državno tužilaštvo pozvalo da dâ iskaz na suđenju Novaku Đukiću, tvrdi da je na Tuzlu 25. maja 1995. godine pala granata kalibra 130 mm ispaljena sa planine Ozren.

Novaka Đukića, bivšeg komandanta Taktičke grupe Ozren pri Vojsci Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo tereti da je 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu koji mu je bio potčinjen, a koji je bio lociran na planini Ozren, da iz topova M46 granatira Tuzlu.

Artiljerijski projektil kalibra 130 mm, prema navodima optužnice, pao je u dio grada zvani Kapija, gdje je poginula 71 osoba, a ranjeno njih 240.

“Radijus smrtonosne zone ovog projektila je veličine pola fudbalskog igrališta. Svaki njegov fragment je smrtonosan, a projektil ima 4.000 do 6.800 metalnih fragmenata. Ovaj projektil je izuzetno efikasan ako postoji visoka koncentracija ljudi na malom prostoru, što je bio slučaj na trgu Kapija. Ovo što se desilo jeste realno”, rekao je vještak Berko Zečević.

Prema njegovom iskazu, za izradu nalaza koristio je izvještaje koje su napravili predstavnici UN-a, te istražne sudije u Tuzli, ali je i sam proveo “rekonstrukciju događaja” i izveo svoje mišljenje.

U svim izvještajima koje je imao na raspolaganju stoji da je projektil koji je 25. maja 1995. godine pao u stari dio grada Tuzla kalibra 130 mm, te da je ispaljen iz topa M46.

“Moja analiza je potvrdila pravac granate koji su odredili i drugi istražni organi. U potpunom je suglasju moja analiza sa izvještajima iz 1995. godine”, rekao je vještak, dodavši da je kalibar oružja odredio na osnovu fragmenata koji su nađeni na mjestu eksplozije.

Zečević je također rekao kako je, imajući u vidu sve parametre koje je analizirao, utvrdio da je zona ispaljivanja ovog projektila u selu Panjik, na planini Ozren.

Nebojša Pantić, glavni branilac Novaka Đukića, istakao je da ne želi postavljati unakrsna pitanja ovom vještaku jer Tužilaštvo nije uvelo kao dokaz nijedan dokument koji je on koristio u analizi “na osnovu kojeg bismo ga mogli ispitivati”.

“Želim Zečevića direktno da ispitujem. On je istakao da je sam uradio rekonstrukciju, a po zakonu rekonstrukciju radi organ koji vodi istragu. Dovedena je u pitanje zakonitost pribavljanja ovog dokaza”, rekao je Pantić, nakon čega je Sudsko vijeće Zečevića obavijestilo da će naknadno biti pozvan kao svjedok Odbrane.

Suđenje se nastavlja 22. aprila 2008. godine.

This post is also available in: English