Radmilo Vuković: Sud najavio izvođenje svojih dokaza

4. Marta 2008.00:00
Prije početka obnovljenog suđenja Radmilu Vukoviću, Apelaciono vijeće je odredilo termine održavanja suđenja, te najavilo izvođenje sudskih dokaza.

BIRN BiH

Apelaciono vijeće Suda BiH najavilo je izvođenje dodatnih sudskih dokaza na obnovljenom suđenju Radmilu Vukoviću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva.

Uvažavajući žalbe optuženog i njegovog branioca, Apelaciono vijeće je ukinulo prvostepenu presudu, te odredilo održavanje ponovnog postupka, koji će početi 31. marta ove godine.

Vuković je nepravosnažno osuđen na pet i po godina zatvora zbog toga što je tokom ljeta 1992. godine, u vrijeme dok je bio pripadnik oružanih snaga tadašnje Srpske Republike BiH, pod prijetnjom oružjem više puta fizički zlostavljao i silovao jednu žensku osobu u Foči.

“Do sada nismo imali uslove za održavanje suđenja zbog odlaska međunarodnih sudija i promjene u sastavu vijeća. Vijeće se izmijenilo u odnosu na ono koje je odlučivalo o žalbi”, objasnila je Azra Miletić, predsjednica Apelacionog vijeća.

U Apelacionom vijeću je i Dragomir Vukoje, još jedan sudija iz naše države, te Robert Carolan iz Sjedinjenih Američkih Država. Nijedna od strana u postupku nije imala primjedbe na sastav vijeća.

Miletić je također rekla da u toku obnovljenog procesa namjeravaju saslušati oko 15 sati audiozapisa provedenih dokaza, te da Vijeće namjerava pozvati jednog svjedoka.

Povezani članci