Članak

Alić: Tvrdnja o iznuđivanju iskaza

11. Decembra 2007.00:00
Svjedok Tužilaštva tvrdi da su ga pripadnici SIPA-e prisilili da dâ iskaz tokom istrage protiv Šefika Alića

This post is also available in: English

Samir Šakanović, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Šefiku Aliću, rekao je kako je u vrijeme akcije “Oluja” 1995. godine – nije mogao navesti datum kada se to desilo – vidio Arapa Tewfika Al Harbija kako sa dvojicom pripadnika Armije BiH vodi dvojicu zarobljenih srpskih vojnika.

Svjedok je rekao i da je “čuo od drugih vojnika” da je Šefik Alić bio bezbjednjak u jedinici “Hamze”, te da je isti podatak stajao u dokumentu koji su mu pokazali pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dok je davao iskaz u vrijeme istrage.

Kako je Šakanović rekao, u dokumentu koji je vidio “bila je pobrojana kompletna formacija bataljona ‘Hamze’”, a za Alića je pisalo da je “pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove”.

Državno tužilaštvo tereti Šefika Alića kao bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost u bataljonu “Hamze” 505. bužimske brigade u sastavu Petog korpusa Armije BiH da je propustio istražiti ubistva četiri ratna zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine, u augustu 1995. godine.

Za sama ubistva se tereti arapski državljanin Tewfik Al Harbi, koji je u bijegu.
Svjedok Šakanović je rekao da dvojica srpskih vojnika “nisu imali modrica na sebi”, ali da ih je Tewfik “ćuškao” po glavi i nazivao ih “velikim i malim magarcima”. U sudnici je svjedok rekao da Tewfik “nije bio pripadnik brigade, nego je radio u nekoj humanitarnoj agenciji”, ali da je na sebi imao “vojnu uniformu, te zelenu traku preko koje su se prepoznavali pripadnici Armije BiH”.

Tužitelj Peter Kidd je svjedoku predočio njegov iskaz dat istražiteljima SIPA-e u kojem stoji da je za Tewfika rekao da je bio vojnik i da je stalno bio sa pripadnicima čete, a kasnije bataljona “Hamze”. 

“Pripadnici SIPA-e su me tokom ispitivanja prestrašili da imaju dva svjedoka koja će govoriti da sam ja počinio ratne zločine, te da će me pritvoriti ako ne budem dao iskaz”, kazao je Šakanović, dodavši da ipak “ostaje pri iskazu koji je dao istražiteljima SIPA-e”.

Na pitanje Odbrane da li je u sastavu Armije BiH postojala funkcija pomoćnika bataljona za bezbjednost i obavještajne poslove, svjedok je kazao da, koliko je njemu poznato, nije bilo te funkcije, nego su to bile dvije odvojene pozicije.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. decembar 2007. godine.
 
 

This post is also available in: English