Članak

Vuković: Svjedoci o karakteru optuženog

9. Marta 2007.00:00
Dva zaštićena svjedoka Odbrane govorila su o karakteru Radmila Vukovića te o njegovoj navodno intimnoj vezi sa ključnom svjedokinjom Tužilaštva.

This post is also available in: English

Prijatelji iz djetinjstva, ob akao zaštićeni svjedoci Odbrane, pojavili su se na suđenju Radmilu Vukoviću pred Sudom BiH u Sarajevu.

Radmila Vukovića Državno tužilaštvo tereti za silovanje jedne Bošnjakinje u ljeto 1992. godine na području općine Foča.

Svjedok pod šifrom C tvrdi da se sa Vukovićem poznaje od desete godine. Kako je rekao, od tada se “nisu razdvajali, bez obzira što je on Bošnjak, a Vuković Srbin”.

“Nikad se nije moglo osjetiti da obraća pažnju na to ko je koje nacionalnosti”, rekao je svjedok C.

Svjedok je govorio da je sa optuženim bio jako blizak, te da su često razgovarali o vrlo privatnim stvarima.

“Kao i svi muškarci, pričali smo o tome ima li ko kakvu žensku sa strane”, prisjetio se svjedok i dodao da mu je Vuković 1991. godine rekao da je u vezi sa radnom kolegicom, te “da to nije neka važna veza”.

I svjedok pod šifrom D je ispričao da je 1991. godine znao kako je Vuković bio u vezi sa jednom Bošnjakinjom, za koju je ovaj svjedok rekao da nije bila “baš čistog morala”.

“Upozoravao sam ga zato što je riječ o Bošnjakinji, da se okani tog posla. On mi je rekao da je to samo prolazna veza”, prisjetio se svjedok D.

Oba svjedoka Odbrane su tvrdila da je Radmilo Vuković bio u dobrim odnosima sa Bošnjacima u Foči.

“Sve izbjeglice iz Foče sa kojima sam se susretao tokom rata govorile su samo najbolje o Radmilu. Neki su pričalii o tome kako ih je spasio iz KP doma Foča”, rekao je svjedok C.

“Radmilo Vuković je mnogo pomogao bošnjačkom narodu i ne znam nikoga ko bi mogao misliti nešto loše o njemu”,tvrdi svjedok D.

Prema navodima optužnice, Vukovićje u junu 1992. godine, kao pripadnik vojnih snaga tadašnje Srpske Republike Bosne i Hercegovine, fizički zlostavljao žensku osobu, prijeteći joj smrću, da bi potom “iskoristio njeno nesvjesno stanje” i silovao je. Vuković je, stoji uoptužnici, silovanje ponovio više puta, a žrtva je, nakon što je protjerana iz Foče, rodila muško dijete.

Nastavak suđenja je 27. marta, kada će Odbrana završiti dokazni postupak. Obje strane su najavile i da će na istom ročištu iznijeti završne riječi.

This post is also available in: English