Članak

Osumnjičeni za ratni zločin u Repovcima na slobodi

13. Juna 2006.13:22

This post is also available in: English

Sud BiH je već dva puta produžavao pritvor osumnjičenom Mithatu Novaliću zahtijevajući od Tužilaštva da podigne optužnicu.

Prema postojećem zakonu,osumnjičeni za ratne zločine u pritvoru mogu biti maksimalno šest mjeseci. Ako se do kraja isteka tog roka ne potvrdi optužnica, osumnjičeni mora biti oslobođen. Mithat Novalić je uhapšen 28. decembra 2005. godine.

Krajem marta ove godine Tužilaštvo, koje predstavlja Vesna Tančica, je tražilo produženje pritvora uz obrazloženje da im treba još vremena kako bi ispitali svjedoke. Ponovljenim zahtjevima branioca Kadrije Kolića da se osumnjičeni pusti na slobodu, Tužilaštvo se protivilo tvrdeći kako postoji mogućnost da osumnjičeni pobjegne, te da utiče na svjedoke.

Tužilaštvo je, također u martu,objavilo kako čekaju DNK analizu uzoraka krvi koja je pronađena na mjestu ubistava. Kako je objavljeno, pronađeni su tragovi krvi koja ne pripadani jednom od ubijenih, te se pretpostavljalo da pripada nekom od napadača, moguće Novaliću.

Novalića je Tužilaštvo sumnjičilo da je saučestvovao u ubistvu devet pripadnika Armije BiH 12. jula 1992. godinen a regionalnom putu Repovci – Bradina. Novalić je u to vrijeme bio pripadnik HVO-a, čija komanda mu je 1993. godine omogućila da napusti BiH kada je otišao u Njemačku.

U Repovcima je poginulo devet pripadnika Armije BiH i to Aziz Jusufović, Isak Ljevo, Dražen Pandža, Jasmin Radaslić i Ibrahim Mangić,Salem Memić, Šefik Ajanović, Džemal Ferhatbegović i Ibrahim Jusufbegović.

Tužilaštvo je u martu objavilo da je u proteklih 13 godina vođeno nekoliko istraga o ovom slučaju ali da nijedna nije privedena kraju. Također su objavili da imaju 60 do 80 svjedoka o ovom slučaju.

«Otkrićemo zašto su dokazi uništeni, zašto istrage nisu dale rezultate, šta se desilo. To je naša obaveza i prema porodicama ubijenih»,rekla je Vesna Tančica na ročištu u martu ove godine.

Povezani članci

This post is also available in: English