Vijest

Određen pritvor osumnjičenom Ramizu Durakoviću

Sud BiH odredio je pritvor Ramizu Durakoviću, osumnjičenom da je kao komandant 43. drinske brigade učestvovao u napadu na području Čajniča 14. februara 1993. godine, kada je ubijeno 11, a ranjeno pet civila srpske nacionalnosti, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Kako se navodi u saopćenju, osumnjičeni za ratni zločin protiv cvilnog stanovništva je uhapšen na Graničnom prelazu Uvac.

“On je osumnjičen da je kao zapovjednik 43. drinske brigade, sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima brigade (…) 14. februara 1993. godine sudjelovao u napadu na sela Šapiće, Trpinje i Trojan, u kojima je živjelo stanovništvo srpske nacionalnosti, gdje su pripadnici brigade pucanjem iz automatskog oružja ubili jedanaest civila”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH, kao i da je postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Među ubijenim civilima su, prema saopćenju, bili stariji muškarci i žene, kao i jedno dijete. Najstarija žrtva imala je 73, a najmlađa 14 godina. Također, pri napadu je ranjeno pet civila srpske nacionalnosti, među kojima su bile dvije maloljetne žrtve.

Nakon izvršenog napada, pripadnici 43. drinske brigade, zajedno sa osumnjičenim Durakovićem, vratili su se na područje općine Goražde.

Osumnjičeni je, kao nadređena osoba pripadnicima brigade koji su izvršili zločin, iako je znao da je zločin počinjen, jer je i sam neposredno učestvovao u spomenutoj akciji, propustio da poduzme nužne i razumne mjere da izvršitelji zločina budu procesuirani i kažnjeni, dodaje Tužilaštvo u saopćenju.

Pritvor je predložen jer su za osumnjičenim, koji je napustio BiH i bio nastanjen u inostranstvu više godina, dugo tragale pravosudne i policijske agencije BiH, te posjeduje i državljanstvo Njemačke. Kako se navodi, odlaskom iz BiH postao bi nedostupan pravosudnim institucijama BiH.

Pred Sudom BiH trenutno se vodi postupak protiv Ferida Buljubašića, komandanta Istočnobosanske operativne grupe (IBOG), između ostalog zbog napada na sela Šapiće, Trpinje i Trojan 14. februara 1993. godine.

Buljubašiću i još dvanaestorici bivših komandanata i pripadnika ABiH optuženih za zločine počinjene od augusta 1992. do februara 1993. na području Foče, Višegrada i Čajniča, suđenje je počelo 13. februara ove godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija