Vijesti


Džananović i Gadžo: Potvrđeno ukupno 16 godina zatvora za zločine u Sarajevu 17. Juna 2022. Vijest Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Senad Džananović osuđen na 11 godina, a Edin Gadžo na pet godina zatvora za zločine nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino Polje.
Uložena žalba na prvostepenu presudu Anđelku Pušonji 17. Juna 2022. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu uložilo je žalbu na prvostepenu presudu Anđelku Pušonji, koji je oslobođen optužbe za ubistvo djeteta i ranjavanje odraslog civila u Han-Pijesku 1992. godine.
Dojava o bombi u Sudu Bosne i Hercegovine 16. Juna 2022. Vijest Zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi, evakuisan je Kompleks pravosudnih institucija BiH, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Godišnjica stradanja Srba na području Mostara: Ruže u rijeci Buni 15. Juna 2022. Vijest Bacanjem ruža u rijeku Bunu, paljenjem svijeća i odavanjem počasti žrtvama, danas je obilježeno 30 godina od stradanja 29 osoba srpske nacionalnosti na Buni. Za devet osoba porodice još uvijek tragaju.
sladojevic Sladojević i ostali: Nakon obnovljenog postupka, 22. juna izricanje presude “ravnogorcima” 15. Juna 2022. Suđenje Izricanje presude Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečića, koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, zakazano je za 22. juni, nakon što je okončan postupak pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine.
Blekić i ostali: O kupovini “Unioninvesta” i aktivnostima “Eurohausa” 15. Juna 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu govorio je o kupovini firme “Unioninvest” i aktivnostima zaposlenih u brokerskoj kući “Eurohaus”, te kako je on postavljen za predsjednika Nadzornog odbora iako se ne sjeća nekih poslovnih aktivnosti.
Najviše govora mržnje usmjereno prema etničkoj pripadnosti i ženama: Okrugli sto 14. Juna 2022. Vijest Govor mržnje u Bosni i Hercegovini u posljednje dvije godine je u porastu, pokazao je monitoring Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), čiji rezultati su predstavljeni tokom okruglog stola o mehanizmima zaštite od govora mržnje.
Izložba marama u čast srebreničkih heroina 14. Juna 2022. Vijest U sklopu inicijative “Heroine Srebrenice”, posvećene pričama žena koje su preživjele genocid 1995. godine, na obilježavanju 27. godišnjice masakra u julu bit će izložene marame i šalovi srebreničkih majki.
Udruženja žrtava pozvala Tužilaštvo BiH da započne s primjenom “Inzkovog zakona” 14. Juna 2022. Vijest Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” pozvali su Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da obradi podnesene prijave za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama te da, ukoliko postoji osnovana sumnja, podigne optužnice protiv odgovornih za kršenje zakona.
Predsjednica suda tvrdi da je sutkinja Pilić narušila integritet institucije 13. Juna 2022. Vijest Randžana Hadžibegović-Haračić, predsjednica Općinskog suda u Bugojnu, na glavnoj raspravi u disciplinskom postupku protiv sutkinje ovog suda Janje Pilić kazala je kako je tužena svojim postupcima narušila njen, ali i integritet institucije i pisarnice.