Vijesti


Sljedeće sedmice: Tri suđenja za genocid u Srebrenici 3. Decembra 2010. Članak Iduće sedmice pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH pojavit će se sedmorica optuženih za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.
Potvrđena optužnica protiv Dragana Crnogorca 3. Decembra 2010. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Dragana Crnogorca, bivšeg pripadnika Centra za obuku “Jahorina” koji se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici.
Osmić: Ponovno pozivanje vještaka 3. Decembra 2010. Članak Na suđenju Aliji Osmiću, optuženom za zločine počinjene u Bugojnu, Sudsko vijeće je odlučilo da ponovo pozove vještaka sudske medicine koji je u ovom postupku 10. novembra svjedočio o uzroku smrti Vlatka Kapetanovića.
Korićanske stijene: Najsigurniji konvoj 2. Decembra 2010. Članak Na suđenju petorici optuženih za ubistva civila na Korićanskim stijenama, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da 21. augusta 1992. godine nije išao konvojem iz Prijedora jer su pratioci bili pripadnici interventnog voda.
Nikačević: Hapšenje iz predostrožnosti 1. Decembra 2010. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u Foči Miodraga Nikačevića, nepravomoćno osuđenog na osam godina zatvora zbog zločina u tom gradu, jer će mu “uskoro” biti izrečena drugostepena presuda.
Lokalno pravosuđe – Bejtić: Ukinuta oslobađajuća presuda 1. Decembra 2010. Članak Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) uvažio je žalbu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Samiru Bejtiću ukinuo presudu kojom je bio oslobođen za učešće u zločinima počinjenim na Kazanima.
Adamović i Lukić: Časno i pošteno obavljanje zadataka 30. Novembra 2010. Članak Svjedočeći u svoju korist, optuženi Marko Adamović je negirao svih 14 tačaka optužnice, te rekao da nije bio komandant Komande odbrane grada Ključa, kao ni član Kriznog štaba.
Lokalno pravosuđe – Čurtić: “Nesposoban” za zločin 30. Novembra 2010. Članak Na suđenju pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, svjedok Odbrane Ermina Čurtića i bivši pripadnik Armije BiH (ABiH) kazao je kako sumnja da je optuženi sudjelovao u zločinima počinjenim u selu Stupni Do.
Pelemiš i Perić: Zločin kao revanš 29. Novembra 2010. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane drugooptuženog Slavka Perića i bivši pripadnik Prvog bataljona Zvorničke brigade rekao je da su Bošnjaci u Domu kulture ubijeni vjerovatno iz revanšizma zbog stradanja Srba tokom 1992. godine.
Karadžić: Prisilno preseljenje civila 29. Novembra 2010. Članak Nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske, kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, kazao je da su pripadnici srpskih snaga učestvovali u pljačkama i protjerivanjima nesrpskih civila na Grbavici.