Vijesti


Sastanak sudija iz BiH i Tribunala 10. Decembra 2010. Članak Sudije iz BiH i Haškog tribunala održali su u Sarajevu prvi sastanak posvećen razmjeni iskustava u radu na predmetima ratnih zločina u okviru projekta “Pravda i ratni zločini”.
Karadžić: Granatiranje civilnih naselja 10. Decembra 2010. Članak Drugog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok Haškog tužilaštva je kazao da je Vojska Republike Srpske “namjerno gađala civile” u Sarajevu.
Pelemiš i Perić: Nadgledanje situacije 9. Decembra 2010. Članak Vještak vojne struke na suđenju za genocid u Srebrenici kazao je da je drugooptuženi Slavko Perić bio u Pilici iz bezbjednosnih razloga, jer je dovođenje velikog broja zarobljenika predstavljalo rizik za stanovništvo tog mjesta.
Adamović i Lukić: Ništa neobično u Ključu 9. Decembra 2010. Članak Svjedok Odbrane Marka Adamovića, kojem se sudi za zločine počinjene u Ključu, rekao je da optuženi nije izdavao naređenja Ključkom bataljonu, u kojem je bio pomoćnik komandanta.
Lokalno pravosuđe – Jovičić: Deset godina zatvora 9. Decembra 2010. Članak Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH djelimično je uvažilo žalbu Odbrane Nemanje Jovičića te mu izreklo kaznu od deset godina zatvora zbog zločina počinjenih na području općine Hadžići tokom 1992. godine.
Željko Ivanović pušten iz pritvora 8. Decembra 2010. Članak Sud BiH je ukinuo pritvor Željku Ivanoviću zvanom Arkan, kojem se sudi za genocid počinjen u Srebrenici, te mu odredio niz mjera zabrane.
Karadžić: Čišćenje mjesta eksplozije 8. Decembra 2010. Članak Nekadašnji pripadnik Centra službi bezbjednosti Sarajevo prisjetio se kako je tokom 1994. i 1995. godine učestvovao u istragama granatiranja pijace Markale.
Gasal i ostali: Nemogućnost vladanja bezbjednosnom situacijom 8. Decembra 2010. Članak Vještak Odbrane Senada Dautovića, optuženog za zločine u Bugojnu, kazao je da nakon izbijanja sukoba u tom gradu policija nije mogla vladati bezbjednosnom situacijom.
Lokalno pravosuđe – Trivić i ostali: Presuda 13. decembra 8. Decembra 2010. Članak Iznošenjem završnih riječi i saslušanjem svjedokinje pred Okružnim sudom u Banjoj Luci završen je dokazni postupak na suđenju Miladinu Triviću, Miroljubu Vujasinoviću i Radenku Kerezoviću, optuženim za zločin na Vrbanji.
Lokalno pravosuđe: Pronađeni posmrtni ostaci više od 20 žrtava 8. Decembra 2010. Članak Istražitelji Instituta za nestale osobe (INO) BiH pronašli su 11 posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici Đurđevača (općina Hadžići) i počeli iskopavanje tijela ukopanih u grobnici otkrivenoj na području općine Milići.