Vijesti


Marković i ostali: Dvojica optuženih negirala krivicu 30. Decembra 2010. Članak Ljubiša Vranješ i Mladen Milić negirali su krivicu za zločine nad civilima hrvatske nacionalnosti u Kotor-Varoši, a Goran Marković zbog bolesti nije prisustvovao izjašnjenju.
Osumnjičeni za zločine u BiH u ekstradicijskom pritvoru u Švedskoj 30. Decembra 2010. Članak Švedske vlasti će u pritvoru zadržati državljanina BiH koji je sinoć uhapšen u toj zemlji zbog sumnje da je tokom rata učestvovao u zločinima na području BiH.
Lokalno pravosuđe: Optužnica za zločine u Banjoj Luci 28. Decembra 2010. Članak Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv dvojice bivših policajaca zbog zločina nad civilnim stanovništvom počinjenih u ovom gradu.
Slabosti zakona u BiH 24. Decembra 2010. Članak Tri dana nakon bjekstva Dušana Jankovića, Državni sud je saopćio kako ovakve situacije pokazuju “slabosti” zakonskih rješenja u BiH.
Korićanske stijene: U redu za strijeljanje 24. Decembra 2010. Članak Svjedok Tužilaštva BiH koji je preživio strijeljanje na Korićanskim stijenama, na suđenju petorici optuženih za ovaj zločin je kazao da su policajci iz Prijedora organizovali odvođenje, odvajanje i strijeljanje vojno sposobnih muškaraca na Vlašiću.
Dragan Crnogorac negirao krivicu 24. Decembra 2010. Članak Dragan Crnogorac, optuženi za zločine protiv čovječnosti na području Srebrenice, izjasnio se pred Sudom BiH da nije kriv.
Lokalno pravosuđe: Digitalizacija logoraških dosjea 23. Decembra 2010. Članak U Zenici je predstavljen projekat digitalizacije baze podataka o žrtvama tortura u logorima, koji bi u narednom periodu trebao realizirati Savez logoraša BiH.
Ivanović: Pritvorske tvrdnje zaštićenog svjedoka 23. Decembra 2010. Članak Svjedok Odbrane Željka Ivanovića, optuženog za genocid u Srebrenici, izjavio je da je od zaštićenog svjedoka Optužbe čuo da Ivanović nije bio na terenu “kad se to desilo”.
Lokalno pravosuđe – Čurtić: Montirani postupak 23. Decembra 2010. Članak Svjedočeći u korist Odbrane Ermina Čurtića pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, Dominik Ilijašević Como je kazao da je ovaj postupak montiran kako bi on bio osuđen.
Lokalno pravosuđe – Brčko: Izjašnjenje o krivici 21. Decembra 2010. Članak Pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, Galib Hadžić i Nijaz Hodžić negirali su krivicu za ratne zločine počinjene na tom području.